• pääsivu
  • sisällys

  • Opetusministeri Tuula Haataisen toimittajatapaamisessa oli paikalla myös ministeriön virkamiesjohtoa. Kuvassa kansliapäällikkö Markku Linna (vas.) ja ylijohtaja Arvo Jäppinen.

     

     

     
    Opetusministeri Tuula Haatainen:

    Yliopistojen tulee erikoistua vahvuusalueisiin


    Opetusministeri Tuula Haatainen piti ensimmäisen laajan toimittajatapaamisen ajankohtaisista koulutus- ja tiedepolitiikan asioista 2. kesäkuuta. Haatainen korosti koulutuksen, tieteen ja tutkimuksen merkitystä työllisyyden vahvistajina ja suomalaisen osaamisen perustoina.

    - Tiede ja tutkimus ja niihin panostaminen ovat keskeisiä pienen kansan menestykselle. Niihin on satsattu ja tullaan edelleen satsaamaan.

    Haatainen oli huolissaan noin kolmen vuoden mittaisesta paussista, joka jää ylioppilaaksi tulon ja yliopisto-opintojen aloittamisen väliin.

    - Tätä vaihetta pitää vauhdittaa ja pallo on nyt yliopistoilla. Vuoden loppuun mennessä niiltä odotetaan esityksiä pääsykoejärjestelmän kehittämiseksi ja opiskelijavalintojen nopeuttamiseksi.

    Yliopisto-opintoihin pääsyn väylänä Haatainen korosti myös avoimen yliopiston merkitystä.

    - Tässä on kovasti vaihtelua eri yliopistojen välillä. Kaikkia yliopistoja pitäisi kannustaa käyttämään nykyistä enemmän avointen yliopisto-opintojen väylää. Tässä on jääty asetetuista tavoitteista.

    Haataiselta kysyttiin myös kantaa yliopisto-opintojen maksuttomuuteen.

    - On äärimmäisen tärkeää, että koulutus on maksutonta kautta linjan. Siksi se on selkeästi kirjattu myös hallituksen ohjelmaan.

    Lukuisissa koulutus-, yliopisto- ja tiedepolitiikkaa käsittelevissä asiakirjoissa sekä juhlapuheissa korostetaan, että yliopistojen tulisi keskittyä vahvuusalueilleen ja profiloitua nykyistä enemmän. Tästä huolimatta käytännön toimet näyttävät vievän erisuuntaan: yliopistoista on tulossa yhä enemmän "sekatavarakauppoja", joista löytyy lähes kaikkia tieteenaloja. Kysyin ministerin kantaa tähän kehitykseen.

    - Jos alueitten näkökulmasta katsotaan, yliopistot haluavat kaikkea mahdollista ja niin niistä on tulossa eräänlaisia valintataloja. Itse ihan oikeasti kannatan erikoistumista vahvuuksiin. Tästä linjasta on jo hyviä esimerkkejä: Oulussa tietotekniikka, Kuopiossa biotieteet jne.

    - Alueilta tulee paineita, mutta pienessä maassa pitäisi keskittyä ja käyttää sitten verkostoitumista. Eurooppalaisessa tutkimusalueessa ja globaalissa kilpailussa pärjäämme vaan vahvuuksillamme. Pitää osata laittaa oikeat mansikat oikeisiin koreihin. Tällä linjalla kannattaa pysyä.

    Kysyin myös ministerin ja paikalla olleiden ministeriön virkamiesten kantaa yliopistojen kiinteistövuokra-asiaan. Edellisen hallituksen aikana eduskunta antoi kaksi lausumaa, joissa se edellytti hallitukselta toimia yliopistojen kiinteistövuokrien kohtuullistamiseksi.

    - Asiaa pohtii valtiovarainministeriön työryhmä. Sen pitäisi saada työnsä päätökseen kesäkuun loppuun mennessä. Tavoitteena on kiinteistövuokrien kohtuullistaminen, totesivat ministeri Haatainen ja yliopistoyksikön johtaja Markku Mattila.

    Kirsti Sintonen

    (painetun lehden s. 7)