• pääsivu
  • sisällys

  •  

     

     

     

    Apurahatutkijoiden aseman parantamiseksi asetetaan työryhmä


    Sosiaali- ja terveysministeriö on ilmeisesti lähiaikoina asettamassa työryhmän pohtimaan apurahatutkijoiden aseman parantamista. Asiaa ovat edistäneet useat tahot.

    Tieteentekijöiden liitto teki vuonna 2001 opetusministeriölle esityksen laajapohjaisen toimikunnan asettamiseksi kartoittamaan apurahatutkijoiden sosio-ekonomista asemaa ja tekemään toimenpide-ehdotuksia sen parantamiseksi. Liitto piti opetusministeriölle tekemässään esityksessä toimikunnan asettamista kiireellisenä ja tärkeänä asiana ja toivoi, että liitolle tarjoutuisi mahdollisuus saada edustajansa ko. toimikuntaan.

    Toimikunnan asettamista koskevassa aloitteessaan liitto viittasi muun muassa siihen, että opetusministeriö oli vuonna 1994 ja 1999 asettanut toimikunnat (Taisto I ja Taisto II), jotka tekivät sittemmin ehdotuksia taiteilija-apurahan turvin työskentelevien henkilöiden eläke- ym. sosiaaliturvan kehittämiseksi. Taisto I sai mietintönsä valmiiksi vuonna 1995 ja Taisto II vuonna 2000.

    Vuoden 2002 lopulla apurahatutkijoiden ongelmien selvittämistä ja ratkaisemista ovat vaatineet eduskunnan valtiovarainvaliokunta ja Suomen Kulttuurirahasto.

    Valtiovarainvaliokunta kiinnitti budjettimietinnössään laajaa huomiota niihin ongelmiin, joita aiheutuu apurahalla työskenteleville tutkijoille. Valiokunta totesi, että apurahalla työskentely ei anna työsuhteen tarjoamaa sosiaaliturvaa, se ei oikeuta työterveyshuoltoon eikä apurahakausi kartuta työttömyyspäivärahan edellytyksenä olevaa työssäoloaikaa eikä eläkettä. Apuraha ei myöskään kasvata verotettavaa ansiotuloa, mistä johtuen sairaus- sekä äitiyspäiväraha jäävät usein vähimmäispäivärahan tasolle. Näin apurahalla työskentelevä joutuu epäoikeudenmukaiseen asemaan verrattuna työsuhteiseen tutkijaan. Edellä toteamiensa ongelmien vuoksi valtiovarainvaliokunta "pitää välttämättömänä, että apurahalla työskentelevien tutkijoiden sosiaaliturvassa olevat ongelmat selvitetään ja ryhdytään toimenpiteisiin niiden poistamiseksi".

    Marraskuussa Suomen Kulttuurirahasto esitti sosiaali- ja terveysministeriön harkittavaksi, että ministeriö käynnistäisi valtioneuvoston piirissä selvitys- ja valmistelutyön apurahatutkijoiden ongelmien ratkaisemiseksi. Samassa yhteydessä rahasto piti tarkoituksenmukaisena, että selvitystyöhön kytkettäisiin opetusministeriö, Eläketurvakeskus sekä verokysymysten osalta valtiovarainministeriö.

    Joulukuussa Eläketurvakeskus esitti sosiaali- ja terveysministeriölle kannattavansa Suomen Kulttuurirahaston esittämän selvitys- ja valmistelutyön käynnistämistä ja olevansa halukas olemaan työssä mukana. Samalla Eläketurvakeskus lähetti sosiaali- ja terveysministeriölle tiedoksi Tieteentekijöiden liiton opetusministeriölle 3.4.2001 osoittaman aloitteen apurahatutkijoiden aseman parantamisesta.

    Opetusministeriö piti helmkuun alussa sosiaali- ja terveysministeriölle antamassaan lausunnossa Suomen Kulttuurirahaston esittämää menettelyä kannatettavana.

    Sosiaali- ja terveysministeriölle tähän mennessä (3.2) tulleissa lausunnoista suhtaudutaan myönteisesti Kulttuurirahaston tekemään aloitteeseen. Siksi on mahdollista, että ministeriö asettaa apurahatutkijoiden aseman parantamista pohtivan työryhmän jo lähitulevaisuudessa. Tätä ainakin apurahatutkijat ja heidän liittonsa toivovat.

    Klaus Sundbäck
    Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja

    (painetun lehden s. 33)