• pääsivu
  • sisällys

  •  

     

     

     

     

    Suurin osa yliopistoista on luopumassa professorien
    A 26-palkkaluokasta


    Vaikka suurin osa yliopistoista on luopunut tai luopumassa palkkaluokan A 26 käytöstä professorin sijoituspalkkaluokkana, julistavat Kuopion, Lapin ja Turun yliopistot edelleen tähän palkkaluokkaan sijoitettuja professuureja haettavaksi. Samanaikaisesti korkein professorin sijoituspalkkaluokka on noussut A 31:een.

    Professoriliitto selvitti syksyllä 2002 professorien sijoituspalkkaluokissa tapahtunutta kehitystä yliopistoittain. Asiaa koskeva kysely lähetettiin osastojen johtokunnille. Lisäksi yliopistojen hallintojohtajia pyydettiin kommentoimaan liiton osastoilta saatuja vastauksia.

    Liiton osastojen ja yliopiston hallinnon näkemykset professorin sijoituspalkkaluokissa tapahtuneesta kehityksestä olivat pääsääntöisesti melko lähellä toisiaan, tosin hallinnosta saadut vastaukset antoivat tilanteesta jonkin verran myönteisemmän ja toiveikkaamman kuvan kuin mitä osastojen vastauksista välittyi.

    A 26 hiertää edelleen

    Professorinvirkoja julistetaan edelleen auki palkkaluokassa A 26 Kuopion, Lapin ja Turun yliopistoissa. Muissa yliopistoissa kaikki uudet virkaan nimitetyt professorit tulevat sijoitetuiksi korkeampiin palkkaluokkiin.

    Palkkaluokan A 26 käytöstä professorin sijoituspalkkaluokkana on kokonaan luovuttu Helsingin kauppakorkeakoulussa, Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa, Svenska handelshögskolanissa ja Taideteollisessa korkeakoulussa. Myös Tampereen teknillisessä yliopistossa kaikkien professorien peruspalkkaluokaksi muutettiin A 28 vuoden 2003 alussa.

    Aikataulutetun suunnitelman A 26:sta luopumiseksi ovat tehneet Joensuun ja Oulun yliopistot.

    Suurin osa yliopistoja ilmoittaa korjausta asiaan olevan tulossa vähitellen, mutta selvää aikataulua palkkaluokasta A 26 luopumiselle ei ole laadittu.

    Helsingin yliopistossa tilanne poikkeaa hieman muista yliopistoista, sillä siellä professorit voivat itse hakeutua akateemisen pätevyyden arviointiin ja saada sitä kautta palkkaluokkansa nostettua. Helsingin yliopistossa palkkaluokasta A 26 luopumiseksi on tutkijankoulutuslisien lisäksi käytetty rehtorin tarkoitukseen osoittamaa rahaa ja budjettivaroja.

    Teknillisessä korkeakoulussa professorin sijoituspalkkaluokasta A 26 luopumiseen pyritään tällä hetkellä käyttämällä tarkoitukseen noin 10 prosenttia enemmän tutkijankoulutuslisiä kuin mitä sopimus edellyttäisi.

    Laitosten voimavaroja palkkaluokasta A 26 luopumiseksi on käytetty mm. Joensuun ja Kuopion yliopistossa. Turun kauppakorkeakoulussa on tarkoitukseen ohjattu myös ulkopuolista rahoitusta.

    Tampereen yliopiston osastossa on laskeskeltu, että palkkaluokasta A 26 luopuminen veisi nykytahdilla kymmenisen vuotta. Siellä palkkaluokkakorotuksiin on toistaiseksi käytetty vain virkaehtosopimuksen mukaisia tutkijankoulutuslisiä.

    Tilanne on samankaltainen Sibelius-Akatemiassa, jossa muuta rahoitusta kuin tutkijankoulutuslisiä on käytetty professorin sijoituspalkkaluokan korottamiseksi A 26:sta A 28:aan vain yhden virantäytön yhteydessä. Myös Åbo Akademissa palkkaluokasta A 26 luopumiseksi on käytetty vain vähäisessä määrin muita varoja kuin tutkijankoulutuslisiä.

    Muut yliopistot ilmoittivat pyrkivänsä palkkaluokasta A 26 eroon suuntaamalla siihen jonkin verran lisärahoitusta virkaehtosopimuksen mukaisten tutkijankoulutuslisien lisäksi.

    Nousu A 28 ylöspäin

    Viran haun tai täytön yhteydessä palkkaluokkaa A 28 korkeampia palkkaluokkia käyttävät Helsingin yliopisto ja Joensuun yliopisto.

    Joskus harvoin tai poikkeustapauksissa korkeampi palkkaluokka on viran haun tai täytön yhteydessä käytössä Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa, Svenska handelshögskolanissa, Tampereen teknillisessä yliopistossa, Tampereen yliopistossa ja Turun yliopistossa.

    Muut yliopistot eivät ilmoituksensa mukaan käytä korkeampia palkkaluokkia viran haun tai täytön yhteydessä.

    Useimmat yliopistot ovat käyttäneet tutkijankoulutuslisiä professoreiden palkkaluokkien korottamiseksi A 28 ylempiin palkkaluokkiin.

    Myös muilla järjestelyillä kuin tutkijankoulutuslisillä on palkkaluokkaa A 28 korkeampiin palkkaluokkiin siirretty professoreita Helsingin kauppakorkeakoulussa, Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa, Svenska handelshögskolanissa ja Turun kauppakorkeakoulussa. Lisäksi Kuopion, Oulun ja Tampereen yliopistot ilmoittivat tehneensä siirtoja henkilökohtaisilla lisillä tai yksittäistapauksissa.

    Lapin yliopistosta peräänkuulutettiin erillisrahoitusta professorien sijoituspalkkaluokkien korotuksiin, sillä määrärahat eivät salli riittäviä korotuksia.

    Korkein palkkaluokka A 31

    Korkein tiedossa ollut professorin sijoituspalkkaluokka A 31 löytyi selvityksen mukaan Joensuun yliopistosta. Perää piti Taideteollinen korkeakoulu, joka ilmoitti korkeimmaksi professorin sijoituspalkkaluokaksi A 28.

    Lapin yliopistossa ja Sibelius-Akatemiassa korkein professorin sijoituspalkkaluokka on A 29.

    Muissa yliopistoissa korkein professorin sijoituspalkkaluokka oli A 30, jonka päälle saatetaan maksaa erilaisia lisiä.

    Petra Havu
    Professoriliiton järjestösihteeri

    INFO

    Professorien sijoituspalkkaluokat

    Voimassa olevan yliopistojen virkaehtosopimuksen mukaiset professorien sijoituspalkkaluokat ovat A 30, A 29 ja A28. Entisissä apulaisprofessorin viroissa palkkaluokka voi olla myös A 26.

    Sijoituspalkkaluokkien päälle maksetaan erilaisia lisiä, kuten tutkijankoulutuslisiä ja esimieslisää. Lisäksi henkilökohtaiseen sopimukseen perustuen voidaan maksaa myös virkaehtosopimukseen kuulumattomia lisiä.

    A 26 palkkaluokkaan sijoitettuja apulaisprofessuureja oli aikanaan runsas 800 kaikkiaan noin 2000 professorin virasta. Niiden nimike muutettiin professorin viraksi vuonna 1998. Vuoden 2002 lopussa noin 300 virassa olevaa professoria oli edelleen sijoitettuna palkkaluokkaan A 26.

    Tutkijankoulutuslisäpalkkio

    Yliopiston virkaan nimitetylle professorille, jolla on keskimääräistä enemmän tuloksia alansa opetuksessa ja erityisesti tutkimuksessa ja tutkijankoulutuksessa tai taiteellisessa jatkokoulutuksessa maksetaan A 28 ja A 29 loppupalkkojen erotusta I kalleusryhmässä vastaava lisä vuodessa. Yksi lisä nostaa palkkaa noin 10 prosentilla.

    Tutkijankoulutuslisistä 20%-yksikköä käytetään professorien sijoituspalkkaluokkien korotukseen.

    Tutkijankoulutuslisät ovat noin 8 prosenttia professoreiden kokonaispalkkapotista.

    Ks. Lisätietoja Yliopisto- ja tiedehallinnon tarkentavasta virkaehtosopimuksesta.

     

    (painetun lehden s. 27-28)