• pääsivu
  • sisällys

  •  

     

     

     

    Professorien yliopistokohtaiset palkkaerot kasvamassa


    Professoriliiton palkkakyselyn tulokset osoittavat, että professorien yliopistokohtaiset palkkaerot ovat kasvaneet edelliseen kyselyyn verrattuna. Yliopistoittain verraten ylimmän ja alimman keskiarvon ero on nyt 766 euroa, kun se oli vuonna 2001 runsas 500 euroa.

    Professoriliiton palkkakysely toteutettiin kirjekyselynä marras-joulukuussa 2002. Kysely postitettiin suurimmalle osalle työssä olevia liiton jäseniä. Analysoitu aineisto perustuu ynteensä 767 professorin antamiin vastauksiin. Kyselyn palautusprosentti oli 49,6%, joten vastausaktiivisuutta voidaan pitää hyvänä.

    Palkkakyselyn tavoitteena oli tarkastella professoriliiton jäsenten palkkaukseen liittyviä asioita ja palkkauksessa tapahtuneita muutoksia. Kyselyn vertailukohtana toimii vuoden 2001 marras-joulukuussa toteutettu liiton jäsenkysely, jonka palkkatiedot perustuvat marraskuun 2001 palkkoihin.

    Professorien palkka on keskimäärin 4.766 euroa

    Palkkausta käsiteltäessä on tutkimusaineisto rajattu siten, että mukana ovat ainoastaan kokopäiväiset professorin tehtäviä hoitavat vastaajat. Pois on siten rajattu osa-aikaiset professorit, virkavapaalla olevat professorit ja muussa kuin professorin virassa tai tehtävissä toimivat jäsenet. Lisäksi aineistosta poistettiin nettopalkkansa ilmoittaneet vastaajat. Näillä rajauksilla tutkimusaineisto käsittää 620 vastaajaa.

    Professorien palkka marraskuussa 2002 oli keskimäärin 4.766 euroa ja mediaanipalkka 4.743 euroa.

    Mediaanipalkka marraskuussa 2002 oli 202 euroa ja keskipalkka 230 euroa korkeampi kuin vuotta aikaisemmin. Keskiarvosta laskettuna on ansiotaso kohonnut vuodessa 5.1 prosenttia.

    Palkkaan luetaan peruspalkka, kalliinpaikanlisät, ikälisät, tutkijankoulutuslisät, esimies-palkkiot ja muut vastaavat säännöllisesti maksettavat lisät. Palkkaan ei lueta tuntiopetuspalkkioita, projektinjohtamispalkkioita eikä muita maksullisen palvelutoiminnan korvauksia, asiantuntijalausunnoista saatuja palkkioita eikä muita palkkioita, jotka eivät toistu säännöllisesti.

    Professorien keskinäiset palkkaerot ovat suuria

    Professorien palkat vaihtelevat huomattavasti eri tieteenaloilla ja eri yliopistoissa. Yliopistojen välisessä vertailussa on alhaisimman ja korkeimman keskipalkan erotus 766 euroa. Eri tieteenalojen välillä erot ovat vielä suurempia.

    Yliopistokohtaiset palkat on oheisessa taulukossa järjestetty keskiarvon mukaiseen suuruusjärjestykseen. Korkeimmillaan palkka on Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa, keskimäärin 5.142 euroa. Tätä seuraavat Teknillinen korkeakoulu, Helsingin yliopisto ja Helsingin kauppakorkeakoulu, joissa keskipalkka ylittää 4.900 euroa. Lapin yliopistossa ja Turun kauppakorkeakoulussa keskipalkka asettuu 4.400 euron vaiheille ja on selvästi alhaisempi kuin muissa yliopistoissa.

    Tieteenalojen välisessä tarkastelussa maksetaan korkeimpia palkkoja farmasian ja eläinlääketieteen aloilla. Vastaavasti palkat ovat alhaisimpia hammaslääketieteen, teatterin ja tanssin, taideteollisuuden ja sekä kasvatustieteiden aloilla.

    Tutkimuslaitoksissa työskentelevien professorien keskipalkka (4.724 euroa) on hyvin lähellä koko aineiston keskipalkkaa (4.766 euroa).

    A26-palkkaa saavien osuus on pienentynyt

    Palkkaluokissa näkyy selviä siirtymiä palkkaluokasta A26 kohti korkeampia palkkaluokkia. A26-palkkaa saavien jäsenten osuus on 12 kuukauden aikana laskenut 20.8 prosentista 15.1 prosenttiin. A28-palkkaa saavien jäsenten osuus on ennallaan, kun taas palkkaluokkiin A29-A31 sijoittuvia vastaajia on nyt selvästi aikaisempaa enemmän - näihin palkkaluokkiin sijoittuvien vastaajien osuus on kohonnut 15.9 prosentista 21.1 prosenttiin.

    Joka neljäs professori on tyytyväinen palkkaansa

    Hieman vajaa neljännes (23%) vastaajista on tyytyväisiä nykyiseen palkkaansa. Vastaajien nykyinen palkkaluokka vaikuttaa huomattavasti tyytyväisyyteen, sillä palkkaluokan myötä kohoaa tyytyväisten osuus 10 prosentista 38 prosenttiin.

    Palkkaansa tyytymättömiä pyydettiin nimeämään palkka, joka olisi heidän mielestään sopivan suuruinen. Tavoitepalkan keskiarvo koko aineistosta laskettuna on 5.919 euroa. Tavoitepalkan ja vastaajien nykyisen palkan erotuksesta muodostuu palkkakuilu. Kaikkien tavoitepalkan ilmoittaneiden osalta palkkakuilu on 1.217 euroa. Suurimmillaan palkkakuilu on eniten ansaitsevien, palkkaluokkaan A30 sijoittuvien vastaajien keskuudessa.

    Palkkaansa tyytyväisten osuus on ennallaan (22% vuonna 2001). Myös palkkakuilu on aikaisemman tutkimuksen tasoa (1.215 euroa vuonna 2001).

    Yrjö Lauha
    Focus Master Oy

    (painetun lehden s. 24-26)