• pääsivu
  • sisällys

  • Joensuun yliopiston lehtorit ry vietti 25-vuotisjuhliaan 11. joulukuuta. Kuvassa yhdistyksen puheenjohtaja Hannu Remes (vas.) keskustelemassa Joensuun yliopiston vararehtori Teuvo Pohjolaisen kanssa.

     

     

     

    Joensuun yliopiston
    lehtorit 25 vuotta


    Joensuun yliopiston lehtorit ry vietti joulukuussa 25-vuotisjuhliaan. Yhdistys on perustettu 7. marraskuuta 1977, ja siinä on noin 140 jäsentä. Jäsenistä nelisenkymmentä prosenttia työskentelee yliopiston Savonlinnan yksiköissä.

    Alkuvuosina puheenjohtajana toimi perustajajäseniin kuulunut Hannu Remes. Hänen jälkeensä lehtoriyhdistyksen johdossa ovat olleet Pirkko Muikku-Werner, Markku Kirsi, Leena Pulkkinen, Pirjo Valokorpi, Tadeusz Aniszewski sekä Hilkka Stotesbury. Tänä vuonna puheenjohtajana on Hannu Remes, varapuheenjohtajana Eeva Kuusela ja sihteerinä Päivi-Katriina Korhonen.

    Lehtoriyhdistyksen alkuvuosien keskeisiin hankkeisiin kuuluivat mm. asetuksen edellyttämän lehtoriohjesäännön saaminen silloiseen Joensuun korkeakouluun sekä akavalaisen lehtoreita edustavien luottamusmiesten toiminnan käynnistäminen Joensuussa ja Savonlinnan filiaalissa. Niin ikään osallistuttiin korkeakoulun henkilöstöpoliittisen ohjelman valmisteluun sekä didaktiikan lehtorien erityisongelmien selvittelyyn. 1990-luvulla yhdistys oli tärkeässä asemassa suunniteltaessa ja toteutettaessa ns. opettajien työvelvollisuuskokeilua. Joensuun ja parin muun yliopiston kokemusten perusteella siirryttiin muutama vuosi sitten virkaehtosopimuksella valtakunnallisesti yliopistojen opetushenkilöstön 1600 vuositunnin kokonaistyöaikajärjestelmään, jonka tavoitteisiin kuuluu opettajien työtehtävien aiempaa joustavampi järjestäminen. Yhdistyksen pyrkimyksenä on ollut mm. lehtorien tutkimusmahdollisuuksien parantuminen uudessa järjestelmässä. Uusia haasteita on jäsenten etujen valvominen mm. palkkausjärjestelmää ja tutkintorakennetta uudistettaessa.

    Joensuun yliopiston lehtorit ry kuuluu jäsenyhdistyksenä Yliopistonlehtorien liittoon. OAJ/YLL vastaa valtakunnallisella tasolla edunvalvonnasta ja järjestökoulutuksesta, mutta lehtoriyhdistyksellä on myös paikallisen ja maakunnallisen tason yhteyksiä: se on  OAJ:n Joensuun paikallisyhdistyksen (ja vastaavasti Savonlinnan py:n) jäsen ja on mukana OAJ:n Pohjois-Karjalan aluetoiminnassa, mikä lisää paikallisen koulutuksen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Yhteistyötä tehdään myös yliopiston muiden henkilöstöjärjestöjen, etenkin Professoriliiton osaston ja Tieteentekijöiden paikallisyhdistyksen kanssa.

    Joensuun yliopiston lehtorit ry vietti 25-vuotisjuhlaansa 11. joulukuuta. Tilaisuudessa esiintyi mm. yliopiston kuoro Helena Hulmin johdolla ja juhlapuheen piti yhdistyksen pitkäaikainen aktiivijäsen, emerituslehtori Pekka Rautamaa.

     

    (painetun lehden s. 26)