• pääsivu
  • sisällys
  • Professori Lea Pulkkinen piti saamaansa tiedepalkintoa osoituksena ihmistä koskevan tutkimuksen arvostuksesta teknistyvässä yhteiskunnassa.

     

    Suomen tiedepalkinto
    Lea Pulkkiselle


    Suomen tiedepalkinto on myönnetty professori Lea Pulkkiselle. Opetusministeri Maija Rask luovutti 400 000 markan suuruisen palkinnon tiistaina 11.12. Helsingissä. Opetusministeriön myöntämä Suomen tiedepalkinto jaetaan joka toinen vuosi tunnustuksena korkeatasoisesta ja kansainvälisesti merkittävästä tieteellisestä tutkimuksesta. Palkinto myönnetään Suomen Akatemian hallituksen esityksestä.

    - Professori Lea Pulkkisen tieteellinen työ liittyy läheisesti sosioemotionaalisen kehityksen tutkimukseen, persoonallisuuden ja sosiaalisen käyttäytymisen kehittymiseen lapsesta aikuiseksi, lapsen kielen ja oppimisvaikeuksien tutkimukseen sekä perhetutkimukseen, jonka tarkoituksena on selvittää perhevuorovaikutuksen ja kognitiivisten tekijöiden osuutta tunteiden ja käyttäytymisen säätelyssä, kuvasi opetusministeri Rask palkittavan työtä.

    Palkintoperusteluina todetaan: "Professori Lea Pulkkinen on kehityspsykologian alalla Euroopan tunnetuimpia ja arvostetuimpia tutkijoita. Hän on erikoistunut pitkittäistutkimuksiin, jotka tuottavat tietoa aikuistumisen prosesseista, sosiaalisen kehitykseen vaikuttavista perinnöllisistä ja ympäristötekijöistä sekä kehityksen riskitekijöistä. Tutkimuksissa kartoitetaan ongelmien laaja-alaisuutta ja syitä, jotta voitaisiin kehittää myönteistä kehitystä tukevia menetelmiä.

    Tutkimuksella on merkitystä sekä persoonallisuuden tutkimukselle että sosiaali-, kehitys- ja kasvupsykologialle. Se integroi merkittävällä tavalla teoreettisesti ja empiirisesti näiden psykologian alueiden tutkimusta. Lea Pulkkinen on toiminut vuodesta 1970 Jyväskylän yliopiston professorina. Vuonna 1996 hänet nimitettiin akatemiaprofessorin virkaan ja hän johtaa Jyväskylän Psykocenter-organisaation osana olevaa huippuyksikköä. Professori Pulkkisella on useita huomattavia kansainvälisiä luottamus- ja organisaatiotehtäviä.

    Lea Pulkkisella ja hänen tutkimusryhmällään on laaja kansainvälinen yhteistyöverkosto. Hän on kiistattomasti kansainvälisesti tunnetuin ja siteeratuin kehitys- ja kasvatuspsykologian tutkija Suomessa. Lea Pulkkisen tutkimusryhmän tutkimustulokset ovat hyödynnettävissä mm. koulutuksessa ja vanhempien sekä opettajien ohjauksessa."

    Suomen tiedepalkinto on aiemmin myönnetty akatemiaprofessori Risto Näätäselle sekä akatemiaprofessori Kari Kivirikon, professori Taina Pihlajaniemen ja dosentti Leena Ala-Kokon muodostamalle tutkimusryhmälle.

    Professoriliitto on palkinnut Lea Pulkkisen Vuoden Professorina vuonna 1992.

     

    Research.fi
    -tietopalvelusta tietoa
    tieteestä ja teknologiasta

    Tiedepalkinnon julkistamisen yhteydessä avattiin käyttöön myös Research.fi -tietopalvelu. Palvelu tarjoaa verkossa tietoa Suomen tieteestä ja teknologiasta suomeksi ja englanniksi - tiede- ja teknologiapolitiikan linjauksia, keskeisiä tilastoja, kansainvälisiä vertailutietoja sekä linkkejä syventävään taustatietoon.

    Research.fi -palvelu on suunniteltu ja toteutettu useiden viranomaisten yhteistyönä. Laajapohjainen yhteistyö on onnistunut hyvin, tietopalvelun tietosisällöstä ja sen kehittämisestä päätetään jatkossakin yhteistyössä.

    Yhteistyöprojektissa ovat mukana opetusministeriö, kauppa- ja teollisuusministeriö, Valtion tiede- ja teknologianeuvosto, Suomen Akatemia, Tekes, Tilastokeskus, Suomen yliopistojen rehtorien neuvosto ja tietopalvelun teknisestä toteutuksesta vastaava tieteen tietotekniikan keskus CSC. Tietopalvelun avasi projektin puheenjohtajana toiminut opetusministeriön ylijohtaja Arvo Jäppinen.

    Tietopalvelu on kaikille käyttäjille avoin, osoite http://www.research.fi.

     

     

    (painetun lehden s. 16-17)