• pääsivu
  • sisällys
  • Opettajien työttömyyskassa tiedottaa:

    Kesä työttömänä

    Moni määräaikainen työ päättyy lukuvuoden myötä. Työttömyysturva voi taata toimeentulon kesällä.

    Miten toimit, kun työ päättyy

    Ilmoittaudu työvoimatoimistossa työttömäksi työnhakijaksi välittömästi työsuhteen päätyttyä tai lomautuksen alkaessa. Ota työvoimatoimistoon mukaan työtodistus, josta käy ilmi työsuhteen päättymisen syy. Ilmoittaudu työnhakijaksi myös, jos työsuhteesi/virkasi on muutettu osa-aikaiseksi, jotta voit hakea työttömyyskassalta soviteltua päivärahaa. Jos haet erorahaa, ilmoittaudu työnhakijaksi viimeistään kuuden viikon kuluessa irtisanomisilmoituksen saamisesta.

    Pidä työnhaku myös voimassa työvoimaviranomaisen edellyttämällä tavalla. Työttömyyskassa ei voi maksaa päivärahaa ajalta, jona työnhaku työvoimatoimistossa ei ole voimassa.

    Oikeus päivärahaan

    Sinulla on työttömyyden ajalta oikeus ansioon suhteutettuun työttömyyspäivärahaan, jos olet ollut työttömyyskassan jäsen vähintään 10 kuukautta ja olet jäsenenä ollessasi täyttänyt työssäoloehdon. Työssäoloehto täyttyy, kun olet työttömyyttä edeltävien 24 kk:n aikana ollut 43 viikkoa sellaisessa työssä, jossa työaika on ollut vähintään 18 tuntia viikossa ja palkka työehtosopimuksen mukainen.

    Lastentarhanopettajiin sovelletaan 18 tunnin pääsääntöä. Muuten opetusalalle on säädetty poikkeuksellinen työaikaedellytys. Opetusalalla työviikoksi lasketaan viikot, joilla työaika on ollut vähintään puolet kysymyksessä olevan opetusalan päätoimisen tuntiopettajan alimmasta viikoittaisesta tuntimäärästä. Yleensä tämä niin sanottu päätoimisuuden raja on 16 tuntia. Tällöin työssäoloehtoon voidaan lukea viikot, joilla työaika on ollut vähintään 8 tuntia. Kahdeksaa tuntia käytetään rajana myös aloilla, joilla ei ole päätoimisia tuntiopettajia.

    Omavastuuaika ja lomakorvauksen jaksottaminen

    Työttömyyspäivärahaa voidaan maksaa omavastuuajan jälkeen. Omavastuuaika on seitsemää täyttä työpäivää vastaava aika, jona olet ollut työttömänä työnhakijana työvoimatoimistossa. Omavastuuaika kertyy, jos nämä seitsemän päivää ovat kahdeksan peräkkäisen kalenteriviikon sisällä. Arkipyhät voidaan lukea omavastuuaikaan, mikäli työnhaku on kyseisinä päivinä voimassa.

    Mikäli sinulle on työsuhteen päättyessä maksettu lomakorvaus/lomapäiväkorvaus pitämättömästä vuosilomasta, korvaus jaksotetaan vakiintuneen palkkasi perusteella työsuhteesi päättymisestä lukien. Jaksottaminen tarkoittaa sitä, että työttömyyskassa laskee teknisesti, mihin saakka työsuhde olisi jatkunut, jos työsuhteeseen olisi sisältynyt lomajakso. Omavastuuaika ei kulu eikä päivärahaa voida maksaa siltä ajalta, jolle lomakorvaus jaksotetaan. Esimerkiksi koko lukuvuoden kestäneen sijaisuuden päättyessä maksettu lomakorvaus siirtää työttömyyspäivärahakauden alkua noin kuukaudella.

    Näin haet päivärahaa

    Työttömyyskassan jäsenenä haet työttömyyspäivärahaa omalta työttömyyskassaltasi. Työvoimatoimistosta saat ansioturvan päivärahahakemus -lomakkeen. Täytä lomake siinä olevien ohjeiden mukaan. Vaillinaisesti täytetty hakemus ja puutteelliset liitteet viivästyttävät hakemuksen käsittelyä, koska se joudutaan palauttamaan täydennettäväksi tai siihen on pyydettävä lisäselvityksiä. Toimita hakemus liitteineen Opettajien Työttömyyskassaan. Ellet ole vielä ollut jäsen kymmentä kuukautta tai tiedät, että työssäoloehtosi ei ole ehtinyt täyttyä jäsenyysaikana, voit hakea peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea Kansaneläkelaitokselta.

    Päivärahaa haetaan jälkikäteen. Sitä on kuitenkin haettava viimeistään kolmen kuukauden kuluessa siitä päivästä, josta sitä halutaan maksettavaksi. Tätä pidemmältä ajalta takautuvasti lähetetty hakemus katsotaan vanhentuneeksi. Vanhentuminen koskee sekä ensimmäistä hakemusta että jatkohakemuksia. Omavastuuaikaa koskeva hakemus ei vanhene. Ensimmäinen hakemus kannattaa lähettää kassaan, kun työttömyyttä on kertynyt noin kuukausi.

    • Täytä kokonaan työttömänä ollessasi hakemus aina neljältä täydeltä kalenteriviikolta (ma-su) tai kalenterikuukaudelta kerrallaan.
    • Jos otat työttömänä ollessasi vastaan alle kuukauden kestävän työn, päivärahan hakurytmisi ei muutu. Täytä hakemus kuten kokonaan työttömänäkin neljän kalenteriviikon tai kalenterikuukauden jaksoissa.
    • Jos teet osa-aikatyötä tai sinulla on esim. sivutoimista maatalous- tai yritystuloa, täytä päivärahahakemus kalenterikuukauden jaksoissa.

    Hakemuksen liitteet

    Hakemuksen ja liitteiden perusteella työttömyyskassa selvittää oikeutesi ansioon suhteutettuun työttömyyspäivärahaan ja määrittelee päivärahasi tason. Päivärahahakemuksen liitteeksi tarvitaan:

    • kopio työtodistuksesta tai nimikirjanotteesta vähintään 10 kuukauden (43 viikon) työssäolosta välittömästi ennen työttömyyttä
    • palkkatodistus vähintään 43 työssäoloviikolta ennen työttömyyttä, lomarahat ja lomakorvaus omina erinään
    • työnantajan todistus toteutuneista työtunneista viikoittain, jos työssäoloehtosi on kertynyt sivutoimisena tuntiopettajana. Pyydä työttömyyskassalta tällöin viikkotuntiselvityslomake, jonka voit toimittaa työnantajallesi täytettäväksi. Mikäli työhistoriasi koostuu useista eri työsuhteista, hakemuksesi käsittelyä nopeuttaa, jos lisäksi laadit vapaamuotoisen selvityksen työsuhteittain eriteltynä: työnantaja, ajanjakso, viikkotuntimäärä.
    • alkuperäinen verokortti, jos sinulla on ns. portaikkoverokortti tai palkkaa varten kirjoitettu muutosverokortti
    • jos olet ollut poissa työmarkkinoilta ennen työttömyyttä, lähetä todistus ko. ajalta, esim. opiskelutodistus, todistus äitiyspäivärahakaudesta tai apurahakaudesta. Lähetä työ- ja palkkatodistukset tällöin viimeisimmistä työsuhteista ennen työmarkkinoilta poissaoloa. Työssäoloehdon on tullut täyttyä työttömyyttä välittömästi edeltäneiden 24 kuukauden aikana. Tätä 24 kuukauden tarkastelujaksoa voidaan pidentää laissa mainituista hyväksyttävistä syistä, kuitenkin enintään seitsemällä vuodella. Hyväksyttävinä syinä pidetään mm. opintoja, sairautta ja alle 3-vuotiaan lapsen hoitoa.
    • viimeisin päätös tai maksuilmoitus mahdollisesta sosiaalietuudesta, esim. eläke tai perheellenne myönnetty lasten kotihoidon tuki
    • selvitys jäsenmaksuista, jos olet itse huolehtinut jäsenmaksujen maksamisesta
    • jos otat työttömänä vastaan osa-aikatyön tai alle kuukauden kestävän kokoaikatyön, tarvitaan työnantajan todistus, josta selviää työsuhteen kesto, tehtävänimike ja opetusvelvollisuus. Lisäksi tarvitaan palkkatodistus sovittelujaksolta. Sovittelujakso on hakurytmisi mukaisesti 4 kalenteriviikkoa tai kalenterikuukausi.
    • jos jatkat sivutyötäsi tai sivutoimista yritystoimintaa jäätyäsi työttömäksi päätoimestasi, tarvitaan kuukausittain palkkatodistus tai selvitys yritystulosta
    • talonkirjanote, jos haet lapsikorotusta samassa taloudessa asuvista avio- tai avopuolisosi lapsista. Omista lapsista ei tarvita todistusta. Merkitse hakemuslomakkeeseen huollettavien lasten täydelliset henkilötunnukset.

    Asiakirjojen laatu

    Opettajien Työttömyyskassa otti maaliskuun alusta käyttöön asianhallintaohjelman. Kaikki saapuvat hakemukset skannataan liitteineen asianhallintaohjelmaan. Toivomme sinun kiinnittävän huomiota lähettämiesi hakemusten ja selvitysten laatuun, jotta asiakirjasta tallentuu ohjelmaan mahdollisimman selkeä kuva:

    • lähetä aina hyvälaatuisia kopioita, ellet
      lähetä alkuperäistä asiakirjaa
    • tarkista erityisesti, että itsejäljentävässä palkkalaskelmassa olevat tiedot erottuvat selkeästi
    • lähetä viivakoodillinen hakemus aina alkuperäisenä
    • kirjoita asiapaperit mustekynällä ja selkeällä käsialalla, mieluiten tekstaten
    • älä tee korostuskynällä merkintöjä asiakirjassa olevan tekstin päälle
    • liitä paperit yhteen klemmarilla, ei niitillä

    Hakemuksen käsittely

    Ensimmäinen hakemus käsitellään Opettajien Työttömyyskassassa kesäaikana noin kuukauden sisällä siitä, kun hakemus saapui kassaan. Kassa antaa päiväraha-asiastasi kirjallisen päätöksen ja maksaa päivärahasi hakemuksessa ilmoittamallesi pankkitilille. Työttömyyskassa lähettää kustakin maksuerästä kirjallisen maksuilmoituksen ja sen yhteydessä jatkohakemuslomakkeita, joilla voit hakea päivärahaa työttömyyden jatkuessa. Jatkohakemukset käsitellään kahden viikon kuluessa saapumispäivästä. Voit lähettää työttömyyskassaan jatkohakemuksen neljältä seuraavalta kalenteriviikolta tai kalenterikuukaudelta, vaikka et olisi vielä saanut päätöstä ensimmäisestä hakemuksestasi. Tällöin voit käyttää samanlaista hakemuslomaketta kuin ensimmäinen hakemuksesi. Merkitse rasti kyseisen lomakkeen kohtaan "jatko" ja lisätietoihin päivämäärä, jolloin lähetit ensimmäisen hakemuksesi. Hakemukset voidaan siten helposti yhdistää ja maksaa päiväraha kerralla koko kuluneelta työttömyysajalta.

    Päivärahaa maksetaan enintään viideltä päivältä kalenteriviikossa. Työ-, omavastuu-, ja korvauspäivien lukumäärä kunakin kalenteriviikkona saa olla yhteensä enintään viisi. Päivärahaa maksetaan enintään 500 täydeltä työttömyyspäivältä.

    Ilmoita muutoksista välittömästi

    Ilmoita kaikista päivärahaoikeuteen vaikuttavista, työttömyyden aikana tapahtuvista muutoksista välittömästi työttömyyskassalle. Ilmoitettavia seikkoja ovat mm. työssäolo, opiskelu, matka, sairasloma, yritystoiminta, irtisanomisajan palkka, sosiaalietuus tai muu ansiotulo. Myös työvoimatoimisto tarvitsee tiedon tilanteessasi tapahtuvista muutoksista. Lyhyt, enintään viikon kestävä ulkomaanmatka on "sallittu" työttömyysturvaa menettämättä. Päivärahaoikeus säilyy kuitenkin vain, jos olet ilmoittanut matkasta etukäteen työvoimatoimistolle.

    Huolehdi jäsenmaksuista

    Huolehdi jäsenmaksuista myös työttömyyden aikana. Työttömyyskassa ei peri jäsenmaksuja suoraan jäseniltä, vaan työttömyyskassan jäsenmaksu sisältyy järjestön jäsenmaksuun. Järjestö tilittää työttömyyskassan osuuden kassalle. Ota yhteyttä omaan yhdistykseesi/järjestöösi ja varmista, että jäsenyytesi ei pääse katkeamaan.

    Päivärahan taso

    Esimerkkejä ansioon suhteutetusta työttömyyspäivärahasta eri tulotasoilla 1.1.2001 alkaen:

     
    Palkka mk/kk Päiväraha mk/pv Päiväraha mk/kk (päiväraha x 21,5)

    4000 147,89 3 180
    6000 185,01 3 978
    8000 222,13 4 776
    10 000 259,24 5 574
    12 000 296,36 6 372
    14 000 314,34 6 758
    16 000 332,01 7 138
    18 000 349,69 7 518
    20 000 367,36 7 898

    Lapsikorotus
    Päivärahan lisäksi voidaan maksaa lapsikorotus:
      mk/pv mk/kk
    1 lapsi 25,00 537
    2 lasta 37,00 795
    3 lasta 47,00 1 010

     

    Työttömyyskassan yhteystiedot:

    Opettajien Työttömyyskassa
    Asemamiehenkatu 4
    00520 HELSINKI

    Asiakaspalvelu: (09) 2294 4100
    ma - to klo 9 - 15

    Automaattinen puhelinpalvelu 24 h/vrk,
    puh. 0600-95192,
    hinta 2,20 mk/min. + pvm.

    Telefaksi: (09) 141 549

    Sähköposti: opettajien.tk@opetk.fi

     

     

    (painetun lehden sivuilla 22-25)