• pääsivu
  • sisällys
  • Uusi työsopimuslaki selkeyttää pätkätyöntekijöiden asemaa


    Uusi työsopimuslaki astuu voimaan 1.6.2001. Se selkeyttää muun muassa määräaikaisten työntekijöiden asemaa ja tuo muutoksia irtisanomisperusteisiin.

    Yliopistoissa henkilökunta on pääasiassa virkasuhteessa. Työsuhdetta käytetään joissakin yliopistoissa lähinnä ulkopuolisella rahoituksella työskentelevään henkilöstöön.

    Määräaikaisen työsuhteen käyttöedellytykset kiristyvät uudessa työsopimuslaissa. Keskeinen perustelause toteaa, että jos työnantajalla on pysyvä työvoiman tarve, määräaikaisten työsopimusten käyttöä ei pidetä sallittuna. Tätä tarvetta arvioidaan työsopimusta tehtäessä, eikä vasta jälkikäteen. Monesti työnantaja keksii perusteet jälkikäteen ja työsopimukseen ei kirjata mitään mainintaa määräaikaisuuden perusteesta.

    Jos työnantaja tekee määräaikaisen sopimuksen tai peräkkäisiä määräaikaisia sopimuksia ilman perustetta, katsotaan sopimus toistaiseksi voimassaolevaksi eli vakituiseksi. Peräkkäisissä määräaikaisissa työsuhteissa olevilla työsuhde-etuudet alkavat kertyä samalla tavalla kuin toistaiseksi voimassa olevissa työsuhteissakin. Edes lyhytaikaiset katkot työsuhteiden välissä eivät nollaa etujen kertymistä. Osa- ja määräaikaisten työntekijöiden työsuhteissa ei saa soveltaa muita työsuhteita epäedullisempia työehtoja, ellei siihen ole perusteltua syytä.

    Projektiluonteiset työt ovat tyypillisesti määräaikaisia. Tietty tilaus voi oikeuttaa käyttämään määräaikaista työsopimusta, jos työnantajalla on perusteltu aihe olettaa, että kyseisen tilauksen jälkeen hänellä ei ole tarjota ko. työntekijälle uutta työtä. Määräaikaista työsuhdetta ei voida käyttää, jos viraston varsinainen toiminta on jatkuvaa projektityöskentelyä.

    Virastojen määrärahojen jaksottaminen yleensä vuodeksi kerrallaan ei oikeuta käyttämään määräaikaista työsuhdetta, eikä myöskään maksullinen palvelutoiminta ja siihen liittyvä mahdollinen epävarmuus.

    Työsopimuksen tekeminen astui uuden lain myötä kohti nykyaikaa. Kesäkuun alusta työsopimus voidaan tehdä suullisesti, kirjallisesti tai sähköisesti.

    Jos pätkätyöntekijöiden asema koheni 1.6. voimaan astuvan lain myötä, niin sitä vastoin joitakin heikennyksiä tuli tasa-arvonäkökulmasta irtisanomisperusteisiin. Tähän asti raskaana tai perhevapailla olevaa ei ole voitu irtisanoa. Uuden lain mukaan irtisanominen on mahdollista, jos perusteena on työntekijästä itsestään johtuvat syyt.

    Lyhyen aikaa jatkuneissa työsuhteissa irtisanomisajat lyhenevät ja pitkään jatkuneissa pitenevät. Alle neljä vuotta kestäneissä työsuhteissa irtisanomisajat lyhenevät puoleen. Esimerkiksi alle vuoden töissä olleesta työnantaja pääsee eroon kahdessa viikossa. Yli 12 vuotta jatkuneessa työsuhteessa irtisanomisaika on puoli vuotta, jonka pituista irtisanomisaikaa sovelletaan on vanhan lain mukaan sovellettu vasta 15 vuotta kestäneisiin työsuhteisiin.

    Tammikuun lopussa vahvistetun uuden työsopimuslain viisi vuotta kestäneen valmisteluprosessin aikana kohistiin eniten työsopimusten yleissitovuuden määritelmästä. Nyt tulkitaan, että uudet pykälät vahvistavat yleissitovuutta.

     

    (painetun lehden sivulla 35)