• pääsivu
  • sisällys
  •  

    AKAVA ja ydinvoima

    AKAVAn hallitus hyväksyi maaliskuussa ydinvoiman lisärakentamista tukevan kannanoton. Ratkaisu on puhuttanut myös Acatiimi-lehden julkaisijaliittojen jäseniä. Ohessa liittojen näkemykset asiasta.

    Tieteentekijöiden liitto

    Tieteentekijöiden liiton mielestä AKAVAn päätöstä voidaan perustellusti pitää huonosti harkittuna.

    AKAVA pyysi kannanottonsa valmistelua varten lausunnot kaikilta jäsenliitoiltaan. Määräaikaan mennessä yhdeksän liittoa toimitti lausunnon keskusjärjestölleen. Kolme liittoa ei ottanut kantaa puolesta eikä vastaan, kolme suhtautui ydinvoiman lisärakentamiseen kielteisesti ja kolme myönteisesti. Yhteensä 23 jäsenliittoa pidättäytyi lausunnon antamisesta. Lausuntokierroksen jälkeen AKAVA asetti suppean työryhmän valmistelemaan kannanottoluonnosta hallitukselleen.

    Kuten edellä olevasta käy ilmi, oli AKAVAn liitoiltaan saama lausuntopalaute niukka ja erittäin ristiriitainen. Näin ollen ainoa järkevä ratkaisu olisi ollut, ettei AKAVA ota kantaa koko asiaan.

    AKAVAn ydinvoiman lisärakentamista koskeva kannanotto oli myös siinä mielessä onneton, ettei se vastaa jäsenkunnan enemmistön mielipidettä. Tällaisen johtopäätöksen voi tehdä tarkastelemalla mielipidetiedustelujen tuloksia. Esimerkiksi Fortumin ja Teollisuuden Voiman toimeksiannosta vuonna 1999 tehty tutkimus osoitti, että ydinvoima jakaa mielipiteitä voimakkaasti: 31% kannatti ja 48% vastusti lisärakentamista. Miehistä 46% oli kannattajia mutta naisista vain 14%. Naisten kanta ydinvoimaan muuttui koulutuksen kasvaessa entistäkin kielteisemmäksi. Akavalaisista 53% on juuri näitä korkeasti koulutettuja naisia.

    Tieteentekijöiden liitto otti Akavalle antamassaan lausunnossa kielteisen kannan ydinvoiman lisärakentamiseen. Liitto katsoo, että ydinvoiman lisärakentaminen lisää energian kulutusta, joka taasen nopeuttaa luonnon ja elinympäristön pilaantumista.

    Energian käytön hillitseminen uusien innovaatioiden avulla yhdistettynä puhtaiden ja uusiutuvien luonnonvarojen käyttöön energian tuotannossa on liiton mielestä ainut kestävällä pohjalla oleva energiaratkaisu.

    Uusia energiamuotoja ja -teknologioita kehitetään maailmalla jatkuvasti. Liitto katsoo, että Suomessakin tulee niitä koskevaan tutkimus- ja kehittämistoimintaan suunnata nykyistä huomattavasti enemmän voimavaroja.

    Lähes kaikki länsimaat ovat luopuneet ydinvoiman lisärakennushankkeista. Miksi Suomen tulevaisuutta pitäisi muista kehittyneistä länsimaista poiketen rakentaa menneisyyden ratkaisuilla? Onko meillä edes oikeutta nostaa "elintasoamme" kasvattamalla tulevien sukupolvien säteilevää perintöä ?

    Klaus Sundbäck
    toiminnanjohtaja
    Tieteentekijöiden liitto


    Professoriliitto

    Professoriliiton hallitus totesi kokouksessaan 15.1.2001, että liiton ei ole syytä antaa AKAVAlle lausuntoa uuden ydinvoimayksikön rakentamisasiassa.

    Jorma Virkkala
    toiminnanjohtaja
    Professoriliitto

    Yliopistonlehtorien liitto

    Ydinvoiman lisärakentaminen kuuluu niihin asioihin, joista päätetään eduskunnassa. Yliopistonlehtorien liitto katsoo, ettei sen toimialaan kuulu ottaa kantaa tähän kysymykseen.

    Vesa Kulmala
    puheenjohtaja
    Yliopistonlehtorien liitto

     

    (painetun lehden sivulla 27)