• pääsivu
  • sisällys
  • Eläkevakuutuksia
    apurahatutkijoille


    Apurahatutkijan sosiaaliturva on samankaltainen kuin kotiäitien, ansiosidonnaista sosiaaliturvaa ei ole. Apurahatutkija jää ilman työntekijöiden ryhmähenkivakuutusta, työeläkettä, tapaturmavakuutusta, ansiosidonnaista
    sairaus-, äitiys- ja vanhempainrahaa, ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa ja työterveyshuoltoa.

    Pieni valonpilkahdus joidenkin apurahatutkijoiden asemaan on tullut viime syksynä ja tänä vuonna. Koneen Säätiö myönsi viime syksynä väitöskirjan tekijöille vuosiapurahana 100 080 markkaa ja seniori- ja post doc -tutkijoille 120 000 markkaa. Apurahat ylittävät suuruudeltaan verovapaan apurahan, joka on tänä vuonna n. 80 000 mk. Koneen Säätiö ilmoittaa, että apurahan saajan on käytettävä kuluihin A9-palkkaluokan ylittävä osuus. Näihin kuluihin on sisällytettävä eläkevakuutus.

    Toinen myönteinen esimerkki on Emil Aaltosen säätiö, jonka apurahat olivat haettavina tämän vuoden alussa. Ensimmäistä kertaa myös Aaltosen säätiö myöntää suurempia apurahoja. Nuoren tutkijan apurahan suuruus on 100 000 markkaa, tästä 80 000 markkaa henkilökohtaista apurahaa ja 20 000 markkaa kattaa tutkimuksesta aiheutuvia kuluja. Jälkimmäisestä osuudesta on otettava tapaturma- ja eläkevakuutus.

    Omaeläkevakuutuksen apurahatutkija voi ottaa haluamastaan vakuutusyhtiöstä ja se on verotuksessa vähennyskelpoinen.

    Toivottavasti tämä hyvä käytäntö siirtyy muihinkin apurahoja myöntäviin säätiöihin.

    Eeva Rantala
    asiamies
    Tieteentekijöiden liitto

    (painetun lehden sivulla 36)