• pääsivu
  • sisällys
  •  

    Tieteentekijöiden liiton syysliittokokous

    Björn Fant jatkaa puheenjohtajana


    Tieteentekijöiden liiton syysliittokokous pidettiin 9. joulukuuta Hotelli Vantaassa. Liittokokous valitsi yksimielisesti dosentti Björn Fantin jatkamaan liiton puheenjohtajana myös vuonna 2001. Varapuheenjohtajista äänestettiin.

    Liiton syysliittokokoukseen Vantaan Tikkurilaan kokoontui joulukuisena lauantaina 77 liittokokousedustajaa eri jäsenyhdistyksistä. Puheenjohtaja Björn Fant avasi kokouksen. Fant puhui mm. määräaikaisten ongelmista: peräti 80 prosenttia liiton jäsenistä on määräaikaisissa viroissa.

    - Puolen vuoden ja sitä lyhyemmistä määräyksiä on päästävä eroon, Fant tähdensi.

    Hän puhui myös perusrahoituskampanjasta, johon liitto on osallistunut yhteisrintamassa muiden yliopistojärjestöjen kanssa.

    - Kampanja oli onnistunut. Oli suuri voitto, että eduskunnan sivistysvaliokunta tuli kantamme taakse. Hallituksen on nyt pakko tulla eduskunnan mielipidettä vastaan, kun neuvotellaan vuoden 2002 budjettikehyksistä.

     

    Puheenjohtajisto kukitettuna: varapuheenjohtaja Stina Immonen, puheenjohtaja Björn Fant ja varapuheenjohtaja Hannu Jalkanen.

    Lopuksi Fant kertoi lyhyesti tilanteen TUPO-neuvotteluissa ja AKAVAn vaatimuksen koulutuspalkkaerästä. Fant ennusti, että jatkossa AKAVAn mielipidettä kuunnellaan tarkemmin.

    Ajankohtainen neuvottelutilanne

    Avauksen jälkeen valittiin kokoukselle puheenjohtaja. Liittokokouksen puheenjohtajaksi tuli Terhi Törmänen Oulun assistenttiyhdistyksestä. Liiton järjestösihteeri Eeva Rantala valittiin sihteeriksi.

    Ennen varsinaisia päätösasioita toiminnanjohtaja Klaus Sundbäck piti katsauksen ajankohtaisiin yliopistoja ja työmarkkinoita koskeviin asioihin. Sundbäck kertasi lyhyesti TUPO-neuvottelujen vaiheet. Liittokokouspäivänä 9.12. AKAVA-JS:n kanta oli vielä auki. (Valtion neuvottelukunnan kokous oli 12.12. ja AKAVA-JS:n hallituksen kokous aamulla 13.12.)

    Toiminnanjohtaja Sundbäck kertoi myös Valpas- ja TUPO-korotusten aikataulut. (Näistä oli juttu joulukuun Acatiimi-lehdessä sivuilla 35-37.)

    Varapuheenjohtajista vaali

    Seuraavaksi esityslistalla oli liiton vuoden 2001 toimintasuunnitelman hyväksyminen. Ennen hyväksymistä suunnitelman sanavalinnoista käytiin paikoin vilkastakin keskustelua. Seuraavaksi vahvistettiin 2001 vuoden jäsenmaksu, sen kantotapa sekä vuoden 2001 talousarvio. Talousarvion esitteli liiton taloudenhoitaja Tarja Aho.

    Näiden jälkeen siirryttiin henkilövalintoihin. Tieteentekijöiden liiton puheenjohtajan ja varapuheenjohtajien kaudet ovat yksivuotisia. Liittoa vuodesta 1999 johtaneelle Björn Fantille ei ollut vastaehdokkaita, joten hänet valittiin yksimielisesti jatkamaan liiton puheenjohtajana.

    Liitolla on kaksi varapuheenjohtajaa. Näille paikoille oli kolme halukasta: Stina Immonen, Hannu Jalkanen ja Antero Puhakka. Stina Immonen toimi varapuheenjohtajana myös vuonna 2000. Hän edustaa Suomen akateemisten tutkijoiden yhdistystä. Hannu Jalkanen on toiminut liiton edunvalvonta- työryhmän puheenjohtajana ja edustaa Jyväskylän yliopiston tieteentekijät ry:tä. Antero Puhakka on ollut liiton hallituksen jäsen vuonna 2000 ja toimii Joensuun yliopiston tieteentekijät ry:n puheenjohtajana.

    Varapuheenjohtaja ehdokkaat esittelivät itsensä lyhyesti. Sitten suoritettiin suljettu lippuäänestys. Ääntenlaskijat Eero Kuparinen, Päiviö Pollari ja Jukka Särkkä jakoivat yhdistysten edustajille äänestysliput. Lippuun sai laittaa kaksi nimeä.

    Ääntenlaskun ajaksi kokousedustajat poistuivat vähäksi aikaa salista. Tarkan laskennan jälkeen vuoden 2001 varapuheenjohtajien nimet olivat selvillä - Stina Immonen
    ja Hannu Jalkanen.

    Lopuksi vaalivaliokunnan esityksen pohjalta valittiin liiton hallituksen jäsenet ja heille henkilökohtaiset varajäsenet.

    Hallituksen varsinaisten jäsenten esittely löytyy tämän lehden sivuilta 25-27. Vuoden 2001 hallituksen kokoonpano on myös liiton kotisivuilla: www.tieteentekijoidenliitto.fi kohdassa hallitus.