• pääsivu
  • sisällys
  • Ylijohtaja Arvo Jäppinen puhui Professoriliiton valtuuston kokouksessa ajankohtaisista yliopistoasioista. Katsausta kuuntelee valtuuston puheenjohtaja Vesa Routamaa.

     

    Professoriliiton puheenjohtaja Juhani Keinonen:

    Yliopistojen perustehtävä hämärtymässä


    Professorien työ on muuttunut liikaa lyhytjännitteiseksi ulkoisen rahoituksen hankkimiseksi. Yliopistojen perustehtävä uhkaa samalla hämärtyä. Näin totesi puheenjohtaja Juhani Keinonen Professoriliiton valtuuston kokouksessa Helsingissä 30. marraskuuta.

    Yliopistojen perusrahoitus perustuu lähes yksinomaan suoritettujen ylempien korkeakoulututkintojen ja tohtorintutkintojen määriin. Opiskelijamäärän kasvun ja yliopistoille asetettujen jatkuvasti nousseiden tutkintotavoitteiden vuoksi professorit ovat joutuneet lisäämään niukkaa perusrahoitusta ulkoisella, lyhyisiin projekteihin perustuvalla rahoituksella.

    - Professorit eivät voi olla yliopistojen taloudellisten resurssien ylläpitäjiä ja samalla täysipainoisesti keskittyä tieteelliseen tutkimukseen ja ylimpään opetukseen. Yhteiskunnallinen vuorovaikutus on tärkeää, mutta perustehtäviin pitää jäädä tarpeeksi aikaa, Keinonen muistutti.

    - Professoreille tulee taata kohtuullinen työrauha ja lupa keskittyä tutkimukseen ja opetukseen. Tätä edistetään vain riittävällä perusrahoituksella, Keinonen korosti.

    Professoriliiton valtuuston päätökset ovat tämän lehden sivulla 32 ja lisäksi liiton kotisivulla www.professoriliitto.fi kohdassa Ajankohtaista.

     

    Professoriliiton hallitus vuonna 2002

       
    PUHEENJOHTAJA VARAPUHEENJOHTAJA
    Juhani Keinonen
    Helsingin yliopisto
    Kari Sajavaara
    Jyväskylän yliopisto
    VARSINAISET JÄSENET VARAJÄSENET

    Timo Kalema (TTKK)
    Risto Hiltunen (TY)
    Terttu Katila (HY)
    Erkki K. Laitinen (VY)
    Risto Laitinen (OY)
    Marja-Leena Piitulainen (TaY)

    Jorma Skyttä (TKK)
    Marjukka Anttila (Tutk.lait.)
    Matti Huttunen (SibA)
    Tapani Pakkanen (JoY)
    Markku Tuominen (LTKK)
    Terttu Utriainen (LaY)

     

    (painetun lehden s. 37)