• pääsivu
  • sisällys
  •  

    Tieteentekijöiden liiton vapaa-ajan tapaturma- ja matkavakuutus 2002


    Tieteentekijöiden liitto on lisännyt jäsenetujaan ottamalla kaikille jäsenilleen seuraavat vakuutukset:

    • vapaa- ajan tapaturmavakuutuksen sekä
    • matkustajavakuutuksen vapaa-ajan matkoille

    Vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen myöntää Vahinkovakuutusosakeyhtiö Pohjola, matkustajavakuutus on otettu Pohjolaan kuuluvasta Eurooppalaisesta.

    Maksamalla liittosi jäsenmaksun olet vakuutettuna näillä vakuutuksilla.

    Jäljempänä on lyhyt kuvaus vakuutuksista. Tarkemmin vakuutusten sisältö selviää vakuutusehdoista, joita saa lähimmästä Pohjolan konttorista tai soittamalla palvelunumeroon 010 55 88 00 (ma-pe klo 8-20). Tapaturmavakuutuksessa noudatetaan Pohjolan ryhmätapaturmavakuutuksen vakuutusehtoja R9507 ja matkustajavakuutuksessa Eurooppalaisen SuperEuro jäsenyysmatkavakuutuksen vakuutusehtoja 1.1.2001.

    Vapaa-ajan tapaturmavakuutus

    Tapaturmavakuutus antaa vakuutusturvaa hoitokulujen, pysyvän haitan ja kuoleman varalta.

    Vakuutetut

    Vakuutettuina ovat liiton Suomessa vakinaisesti asuvat alle 65-vuotiaat jäsenet ja toimiston henkilökunta.

    Voimassaoloalue ja -aika

    Vakuutus on voimassa työajan ja työmatkojen ulkopuolella sattuvien tapaturmien varalta kaikkialla maailmassa. Jäsenillä, joilla ei ole työsuhdetta ja jotka eivät ansiotarkoituksessa harjoita yritystoimintaa, vakuutus on voimassa kokopäiväisesti.

    Mikä on tapaturma?

    Tapaturma on äkillinen, ulkoinen, ruumiinvamman aiheuttava tapahtuma, joka sattuu vakuutetun tahtomatta. Äkillisen voimanponnistuksen ja liikkeen yhteydessä syntyneitä vammoja korvataan, jos niihin on annettu lääkärin hoitoa 14 vuorokauden kuluessa vammautumisesta.

    Jos tapaturmasta aiheutuneeseen vammaan on olennaisesti vaikuttanut tästä tapaturmasta riippumaton sairaus tai vika, korvauksia maksetaan vain siltä osin kuin ne perustuvat tähän tapaturmaan.

    Hoitokulut

    Hoitokuluja korvataan enintään 8.500 euroa tapaturmaa kohti.

    Hoitokuluja korvataan maksettujen alkuperäisten laskujen perusteella siltä osin, kuin niitä ei korvata jonkin lain perusteella.

    Vakuutukset ovat voimassa enintään kolme kuukautta yhtäjaksoisesti kestävillä vapaa-ajan matkoilla. Jos yhtäjaksoinen matka kestää kauemmin, Pohjolasta voi saada lisävakuutusturvaa, kuitenkin enintään vuoden kestävälle matkalle.

    Vakuutuksesta korvataan tarpeellisia lääkärin tai hammaslääkärin antamia tai määräämiä hoitoja tai tutkimuksia kohtuullisine paikallisine matkakuluineen. Myös tapaturman yhteydessä käytössä rikkoutuneet silmälasit korvataan, kun uudet lasit on hankittu kahden kuukauden kuluessa tapaturmasta.

    Fysikaalisia hoitoja korvataan enintään viideltä hoitokerralta tapaturmaa kohti.

    Kilpaurheilussa ja sen harjoittelussa syntyneiden vammojen hoitokuluja ei korvata. Myöskään ei korvata hoitokuluja vammoista, jotka ovat aiheutuneet lajeissa tai toiminnoissa, jotka luetellaan vakuutusehdoissa. Tällaisia lajeja ovat mm. nyrkkeily, paini, karate, laskuvarjohyppy ja syöksylasku.

    Haittakorvaus pysyvästä haitasta

    Haittakorvauksen vakuutusmäärä on 17.000 euroa.

    Korvaus maksetaan tapaturmasta aiheutuneesta pysyvästä yleisestä fyysisestä haitasta.

    Täydestä haitasta maksetaan vakuutusmäärä, osittaisesta haitasta vastaava osa vakuutusmäärästä. Määrityksessä käytetään sosiaali- ja terveysministeriön haittaluokitusta, joka perustuu pelkästään vamman laatuun. Ammattia, harrastuksia ja muita yksilöllisiä olosuhteita ei oteta huomioon haittaa määriteltäessä.

    Kuolinkorvaus

    Kuolinkorvauksen vakuutusmäärä on 5.000 euroa.

    Korvaus maksetaan, jos vakuutettu kuolee tapaturman aiheuttamiin vammoihin kolmen vuoden kuluessa tapaturmasta. Korvaus maksetaan vakuutetun omaisille.

    Matkustajavakuutus
    vapaa-ajan matkoille

    Vakuutettuina ovat liiton Suomessa vakinaisesti asuvat alle 65-vuotiaat jäsenet ja toimiston henkilökunta.

    Matkustajavakuutuksessa vakuutettuina ovat myös jäsenen mukana matkustavat alle 15-vuotiaat perheenjäsenet. Kuitenkin samanaikaisesti vain yhden Eurooppalaisen matkustajavakuutuksen perusteella.

    Voimassaoloalue- ja aika

    Matkustajavakuutus on voimassa vapaa-ajan matkoilla. Henkilöillä, joilla ei ole työsuhdetta ja jotka eivät ansiotarkoituksessa harjoita yritystoimintaa, vakuutus on matkoilla voimassa kokopäiväisesti. Suomessa vakuutus on voimassa vapaa-ajan matkoilla, jotka tehdään linnuntietä mitattuna vähintään 50 kilometrin etäisyydelle vakuutetun asunnosta, työ- tai opiskelupaikasta tai vapaa-ajan asunnosta ja jotka eivät ole näiden paikkojen välisiä matkoja.

    Vakuutus ovat voimassa enintään kolme kuukautta yhtäjaksoisesti kestävillä vapaa-ajan matkoilla. Jos yhtäjaksoinen matka kestää kauemmin, Pohjolasta voi saada lisävakuutusturvaa, kuitenkin enintään vuoden kestävälle matkalle.

    Matkustajavakuutus antaa turvaa matkasairauden ja -tapaturman aiheuttamien hoitokulujen varalta.

    Mikä on matkasairaus?

    Matkasairaus on sellainen lääkärinhoitoa vaatinut sairaus, joka on alkanut tai jonka ensioireet ovat ilmaantuneet matkan aikana.

    Mikä on matkatapaturma?

    Matkatapaturma on äkillinen, ulkoinen, ruumiinvamman aiheuttava tapahtuma, joka sattuu vakuutetun tahtomatta. Äkillisen voimanponnistuksen ja liikkeen yhteydessä syntyneitä vammoja korvataan, jos niihin on annettu lääkärin hoitoa 14 vuorokauden kuluessa vammautumisesta.

    Jos matkatapaturmasta aiheutuneeseen vammaan on olennaisesti vaikuttanut tästä tapaturmasta riippumaton sairaus tai vika, korvauksia maksetaan vain siltä osin kuin ne perustuvat tähän matkatapaturmaan.

    Hoitokulut

    Hoitokulut korvataan ilman markkamääräistä ylärajaa. Matkasairauden aiheuttamat hoitokulut korvataan kuitenkin enintään siihen asti, kun 90 päivää on kulunut hoidon alkamisesta ja matkatapaturman aiheuttamat hoitokulut siihen asti, kun kolme vuotta on kulunut tapaturman sattumisesta.

    Hoitokuluja korvataan alkuperäisten laskujen tai tositteiden perusteella siltä osin, kuin niitä ei korvata jonkin lain nojalla.

    Vakuutuksesta korvataan tarpeellisia lääkärin antamia tai määräämiä hoitoja tai tutkimuksia kohtuullisine paikallisine matkakuluineen. Lisäksi korvataan kustannuksia sairaskuljetuksesta kotimaahan ja välttämättömästä saattajan matkasta.

    Myös tapaturman yhteydessä käytössä rikkoutuneet silmälasit korvataan, kun uudet lasit on hankittu kahden kuukauden kuluessa tapaturmasta.

    Fysikaalisia hoitoja korvataan enintään 5 hoitokerralta tapaturmaa kohti.

    Kilpaurheilussa ja sen harjoittelussa syntyneiden vammojen hoitokuluja ei korvata. Myöskään ei korvata hoitokuluja vammoista, jotka ovat aiheutuneet lajeissa tai toiminnoissa, jotka luetellaan vakuutusehdoissa. Tällaisia lajeja ovat mm. nyrkkeily, paini, karate, laskuvarjohyppy ja syöksylasku.

    Hoitokulukorvaukseen sisältyy matkasairauksien ja -tapaturmien kulukorvauksien lisäksi korvaus matkan peruuntumisesta tai keskeytymisestä sekä korvaus vainajan kotiinkuljetuksesta.

    Huom! Matkatavaravakuutus ei kuulu tämän sopimuksen piiriin.

    Eurooppalaisen palveluverkosto

    Liiton solmiman vakuutussopimuksen kautta jäsenillä on käytettävissä ainutlaatuinen Eurooppalaisen palveluverkosto. Pohjolan konttoreista on saatavissa erillinen Palveluverkosto-vihkonen, joka sisältää mm. tiedot eri puolilla maailmaa toimivista Eurooppalaisen omista Euro-Center-vahinkotoimistoista, suoralaskuttavista lääkäreistä ja sairaaloista.

    Tiedot löytyvät myös internetistä osoitteesta: www.eurooppalainen.com

    Jäsenkortti toimii vakuutustodistuksena ulkomailla. Jäsenkortin kääntöpuolella on yhteystiedot, joihin hoitava lääkäri tai sairaala voi ottaa yhteyttä vakavissa sairauksissa tai tapaturmissa. Esittämällä jäsenkortin saa hoidon useimmiten maksutta.

    Aiemmat vapaa-ajan tapaturma- ja matkavakuutukset?

    Tieteentekijöiden liiton ottama vapaa-ajan tapaturma- ja matkustajavakuutus n:o 2050126 antaa hyvän perusturvan vapaa-ajan tapaturmien sekä vapaa-ajan matkoilla sattuvien sairauksien varalta.

    Sopimuksesta puuttuu matkatavaravakuutus. Tämän riskin jokainen vakuuttaa edelleen yksilöllisen tarpeensa mukaan.

    Liiton jäsenten itse ottamat vapaa- ajan tapaturma- ja matkavakuutuset, niiden voimassa pitämisen, kukin harkitsee omakohtaisesti. Tässä tulee kuitenkin ottaa huomioon, että tapaturmasta tai sairaudesta aiheutuneet kulut korvataan vain kertaalleen, todellisten kustannusten mukaisina.

    Sen sijaan mahdollinen kuolintapakorvaus sekä invaliditeettikorvaus maksetaan kustakin sopimuksesta erikseen, ehtojen puitteissa.

    Lisätietoja saa Pohjolan palvelupisteistä sekä asiakasnumerosta 010 55 88 00 (ma-pe klo 8-20).

     

    (painetun lehden s. 29-31)