• pääsivu
  • sisällys
  • Taina Mäntyranta puhui Helsingin yliopiston mentorointiohjelmasta. Yliopistonlehtorien liiton puheenjohtaja Vesa Kulmala ja varapuheenjohtaja Juhani Henttula kuuntelevat.

     

    Mentorointi - työkalu
    henkilöstön kehittämiseen


    Lääkäri ja lääketieteellisessä tiedekunnassa assistenttina toimiva Taina Mäntyranta puhui Yliopistopäivillä aiheesta Mentorointi: työkalu henkilöstön kehittämiseen. Mentorointi on ammatillisen tuen antamista nuoremmalle ja kokemattomalle henkilölle. Helsingin yliopistossa toteutettiin ensimmäisen mentoroinnin pilottihanke lukuvuonna 1997-98. Hyvät kokemukset ovat kannustaneet ottamaan sen vakituiseen henkilöstön koulutusohjelmaan.

    Mentoroinnissa aktori: kehittyvä asiantuntija ja mentori: kokenut asiantuntija tapaavat säännöllisesti ja keskustelevat keskenään sopimistaan aihepiireistä.

    Helsingin yliopiston mentorointiohjelma on ns. suunniteltua mentorointia. Aktorit ja mentorit sitoutuvat vuoden pituiseen ohjelmaan, jonka kuluessa he käyvät kerran kuukaudessa 2-3 tunnin pituiset parikeskustelut. Aktoreiksi valitut ovat 30-45 -vuotiaita kehityskykyisiä ja -haluisia opettajia, tutkijoita ja muita yliopiston asiantuntijoita.

    Valintahaastatteluissa kysytään aktoreiden ehdotuksia mentoreiksi. Joillakin on mietittynä nimiehdotuksia, joillekin mentori etsitään järjestäjien verkostojen kautta. Mentoreiksi kutsutut ovat omalla alallaan kokeneita ja arvostettuja asiantuntijoita yliopistoyhteisöstä tai sen ulkopuolelta valtion hallinnosta tai yritysmaailmasta. Mentoreille ei makseta palkkioita.

    - Hyvin suuri osa mentoreiksi pyydetyistä on lähtenyt mukaan todella innostuneesti ja monet ovat olleet 'otettuja' tällaisesta kutsusta.

    Mentorivalinnan varmistuttua aktorit ottavat yhteyttä mentoriinsa ja kirjoittavat hänelle esitehtävän aiheesta "Missä olen nyt ammatillisesti". Ohjelma aloitetaan yhteisellä avausseminaarilla. Muutaman kuukauden kuluttua mentorit kokoontuvat omaan tapaamiseensa ja aktorit omaansa jakamaan kokemuksiaan. Ohjelma päättyy loppuseminaariin.

    - Vuoden aikana mentorit ja aktorit voivat tavata niin usein kuin haluavat. Jotkut tapaavat vaikka viinilasillisen ääressä, ovatpa jotkut vierailleet toistensa kotona.

    - Työnantajan näkökulmasta katsottuna mentorointi sopii erinomaisesti asiantuntijaorganisaatioon, koska se on yksilöllinen ja joustava, riittävän pitkä ollakseen vaikuttava, mutta kuitenkin kestoltaan rajattu, kertoi Mäntyranta mentoroinnista saaduista kokemuksista.

    Yliopistopäivien monipuolisessa ohjelmassa oli myös teema verkko-opetuksesta. Siitä enemmän tammikuun lehdessä.

     

    (painetun lehden s. 17)