• pääsivu
  • sisällys
  •  

    Uuden TUPOn näkymät
    ja palkkauudistus


    Myös edunvalvonta-asiat olivat esillä Yliopistopäivien ohjelmassa. AKAVA-JS:n neuvottelujohtaja Pekka Hemmilä kertoi ajankohtaisia kuulumisia työmarkkinatilanteesta ja AKAVAn julkisen sektorin sopimuspolitiikasta.

    - Julkisella sektorilla solidaarinen palkkapolitiikka lyö palkkahaitarin lyttyyn, totesi Hemmilä aluksi ja kertasi viime TUPO-kierroksen vaiheita. Hänen mielestään sekalinjaiset ratkaisut eivät sovi julkisen sektorin työntekijöille.

    - Tuskin olisi valtiotyönantaja lähtenyt niin hövelisti toteuttamaan Valpas-ratkaisua, jos AKAVA ei olisi jättäytynyt TUPOn ulkopuolelle, Hemmilä muistutti.

    - Olimme eilen (15.11.) valtion puolen pääsopijajärjestöjen kanssa tapaamassa kokoomuksen eduskuntaryhmää. Otimme esille sen epäkohdan, että uusiin palkkausjärjestelmiin siirtymistä ei ole budjetoitu. On nurinkurista, että väkeä pitää lomauttaa, että voitaisiin säästää, että voitaisiin palkita joitakin ryhmiä.

    - Pääsanoma on se, että budjettikäytäntöä pitää muuttaa siten, että liukumat tulisivat mahdollisiksi.

    Hemmilä kehui, että valtion puolella järjestöjen välinen yhteistyö toimii hyvin, kuntapuolella ei ollenkaan.

    Neuvottelujohtaja Hemmilä kertoi myös marraskuun 12. päivänä solmitun yksityispuolen eläkeratkaisun vaikutuksista. Hän muistutti, että syntynyt eläkesopimus koskee vain yksityistä sektoria, mutta se voi toki heijastua julkiselle sektorille. Neuvottelut valtion puolen eläkeuudistuksesta on jo aloitettu.

    Hemmilän mukaan Valtion työmarkkinalaitoksen työmarkkinajohtaja Teuvo Metsäpelto ei ole suhtautunut kovin ymmärtäväisesti yksityispuolen eläkekertymäuudistuksen soveltamisesta suoraan valtion puolelle.

    - Jos tulee yleinen eläkelaki, valtiolla voisi olla lisäksi oma lakinsa, ennusti Hemmilä. Jos yksityisen sektorin uudistusta sovelletaan suoraan valtiolle, merkitsisi se muutoksia myös virkamieslakiin.

    Lopuksi Hemmilä puhui uuden TUPOn näkymistä.

    - Talousennusteet ovat heikentyneet niin rajusti, että kohta alkaa höpöttäminen TUPO-pöydästä. Ei ole kuitenkaan mitään kiirettä. Sovitun mukaisesti ensi elokuussa katsotaan kaikessa rauhassa, missä ollaan. Jos tilanne on silloinkin synkkä, kannattaa aloittaa neuvottelut uudesta pitkäaikaisesta TUPOsta. Ja siihen pitää saada maininta siitä, että julkisen sektorin ratkaisuja (mm. Valpas) voidaan toteuttaa TUPOn ulkopuolella.

    Palkkauudistuksen junasta ei auta hypätä

    Va. neuvottelupäällikkö Juha Jäske OAJ:sta puhui omassa osuudessaan palkkausjärjestelmän kehittämisestä. Hänen mielestään pelkällä nykyrahan pyörittämisellä ei saada aikaan minkäänlaisia uudistuksia.

    Jäske kertasi viime kesäkuisen valtiovarainministeriön ja pääsopijajärjestöjen yhteisen kannanoton uusiin palkkausjärjestelmiin siirtymisestä. Tähän liittyvää aikataulua Jäske piti ufologisena.

    - Uusien palkkausjärjestelmien kehittäminen on kuitenkin välttämätöntä ja junasta ei auta hypätä pois. Kiinteisiin palkkaluokkiin perustuva järjestelmä on esteenä palkkakehitykselle - tarvitsemme liukumia, Jäske tähdensi.

    - Palkkauksen on oltava kannustavaa, jossa otetaan huomioon tehtävien vaativuus, henkilöstön osaaminen ja tuloksellisuus. Palkkausjärjestelmän tulee olla yksinkertainen, hallinnoitava, läpinäkyvä, erotteleva sekä ei-raskas, Jäske luetteli OA:n keskeisiä näkemyksiä.

    Opetushenkilöstöllä tulee olla oma järjestelmänsä. Juha Jäsken mielestä Helsingin yliopiston virka- ja palkkarakenne voi olla kehittämisen pohjana.

    Apulaisneuvottelupäällikkö Markku Poutala kertoi lopuksi verkko-opetuksen tekijänoikeutta koskevista sopimusmalleista. Ne löytyvät opetusministeriön kotisivuilta: www.minedu.fi -> Hankkeet -> tietoyhteiskuntahankkeet -> Koulutuksen ja tutkimuksen tietostrategian työryhmät -> Verkko-opetuksen tekijänoikeudet.

     

    (painetun lehden s. 15)