1/12

 • pääsivu
 • sisällys
 • Heikki Mannila aloittaa Suomen Akatemian pääjohtaja maaliskuun alusta.

  Heikki Mannilasta Akatemian pääjohtaja

  Nimityksessä painoi akateemisten ansioiden lisäksi Heikki Mannilan kokemus yritysmaailmasta.

  Aalto-yliopiston vararehtori, professori Heikki Mannila on valittu Suomen Akatemian uudeksi pääjohtajaksi. Mannila aloittaa viisivuotisessa tehtävässä 1.3.2012. Suomen Akatemian pääjohtajan virkaan jätettiin kymmenen hakemusta.

  Heikki Mannila on työskennellyt vuodesta 2009 akateemisten asioiden (tutkimus ja opetus) vararehtorina Aalto-yliopistossa. Mannila (s. 1960) on väitellyt tohtoriksi tietojenkäsittelytieteestä Helsingin yliopistossa.

  Vuosina 2009 ja 20022004 Mannila työskenteli johtajana ja tutkimusjohtajana Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteisessä Tietotekniikan tutkimuslaitos HIIT:ssä (Helsinki Institute for Information Technology HIIT). Suomen Akatemian akatemiaprofessorina Mannila toimi vuosina 20042008.

  Uskon, että nimityksessä painoi akateemisen uran lisäksi Mannilan laaja-alainen kokemus muun muassa yritysmaailmasta, Suomen Akatemian hallituksen puheenjohtaja, professori Arto Mustajoki sanoo.

  Mannila on työskennellyt aiemmin tutkimustehtävissä muun muassa Nokia Research Centerissä. Hän on luonut myös merkittävän akateemisen uran. Hän on toiminut professorina Helsingin yliopistossa ja Teknillisessä korkeakoulussa sekä vierailevana professorina Wienin teknillisessä korkeakoulussa. Tietojenkäsittelytieteessä Mannila on Suomen siteeratuin tutkija.

  Poikkitieteellisen tutkimusotteensa ansiosta hänellä on eri tieteenalojen laaja tuntemus, Mustajoki lisää.

  Heikki Mannila on kuuluisaa professorisukua: hänen äitinsä on professori Elina Haavio-Mannila ja isoisänsä oli akateemikko Martti Haavio.

  Suomen Akatemia on perustutkimuksen merkittävin rahoittaja. Vuonna 2011 se jakoi tieteen tekemiseen noin 340 miljoonaa euroa. Suomen Akatemian osuus valtion t&k-rahoituksesta on 16 prosenttia. Akatemian määrärahoja leikattiin valtion tämän vuoden budjetissa.

  Kirsti Sintonen

  • Artikkeli löytyy painetun lehden sivulta 8