1/10

  • pääsivu
  • sisällys
  •  
     

    Työttömyysturvalainsäädäntöön muutoksia vuoden alusta

    Työttömyyskassan maksamiin etuuksiin tuli useita muutoksia vuoden 2010 alusta lukien. Muutokset liittyvät ns. sosiaalitupoon ja sosiaaliturvan uudistamiskomitean työhön, ja lisäksi aikuiskoulutusta pohtineen ns. AKKU-työryhmän esityksiä on toteutettu. Muutokset koskevat paitsi niitä työttömyyskassan jäseniä, joiden työttömyys alkaa vuodenvaihteen jälkeen, myös niitä jäseniä, jotka ovat jo etuudensaajina. Osa muutoksista tulee kuitenkin voimaan vasta siirtymäajan jälkeen.

    Työttömyyspäivärahan palkansaajan työssäoloehto yhdenmukaistetaan. Jatkossa sekä ensimmäistä kertaa työttömyyspäivärahaa hakevan työssäoloehdon alkuehto että aiemmin päivärahaa saaneen työssäoloehdon paluu- tai nollausehto on 34 kalenteriviikkoa. Tarkastelujakso, jonka aikana vaadittava määrä työviikkoja on kerättävä, on jatkossa aina 28 kuukautta. Jäsenyysehto lyhenee nykyisestä 10 kuukaudesta ja muuttuu viikkoperusteiseksi ollen jatkossa 34 viikkoa.

    Työttömyyspäivärahan suuruuden laskennassa käytettäviä laskentakaavoja muutetaan niin, että eräissä tuloryhmissä ansiopäivärahan taso paranee. Normaalissa ansiopäivärahassa muutos kohdistuu keskituloisiin henkilöihin eli heihin, joiden bruttopalkka kuukaudessa vaihtelee noin 2 400 ja 2 900 euron välillä. Korotetun ansio-osan laskukaavan muutos puolestaan vaikuttaa myös tämän rajatulon alittavissa palkkaryhmissä. Muutokset eivät kuitenkaan koske kaikkia tuloryhmiä. Mikäli työttömän henkilön palkka ylittää muutokseen vaadittavan rajan, päivärahan nousu koskee sekä uusia, ensi vuoden puolella alkavia ansiopäivärahoja että jo alkaneeseen oikeuteen perustuvia ansiopäivärahoja, joita siis korotetaan kesken alkaneen 500 päivän enimmäismaksukauden.

    Ansiopäivärahan tasoa nostaa jatkossa myös se, että kaikille niille jäsenille joilla työttömyyden alkaessa 1.1.2010 tai sen jälkeen on vähintään 3 vuotta työhistoriaa, maksetaan jatkossa 20 ensimmäiseltä työttömyyspäivältä ansiopäivärahassa korotettua ansio-osaa. Tämä 20 päivää korotettua ansio-osaa tulee nykyisin käytössä olevan 20 maksupäivän mittaisen omaehtoisen työnhaun aikaisen työllistymisohjelmalisän tilalle.

    Pitkään työelämässä olleiden korotetun ansioosan saamisedellytykset säilyvät ennallaan, eli työ- tai virkasuhteen on tullut päättyä työnantajan tekemään irtisanomiseen tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla ja työhistoriaa ennen työttömyyttä täytyy olla vähintään 20 vuotta sekä jäsenyyttä työttömyyskassassa vähintään viiden vuoden ajan. Korotetun ansio-osan enimmäismaksuaika kuitenkin lyhenee 150 päivästä 100 päivään. Vuoden 2009 puolella alkaneeseen työttömyyteen perustuva oikeus korotettuun ansioosaan säilyy 150 maksupäivän mittaisena, mutta vastineena tästä säilytyksestä etuutta ei koroteta vuodenvaihteessa täysimääräisesti uusien laskusääntöjen mukaiseksi.

    Työvoimapoliittinen aikuiskoulutus ja omaehtoinen opiskelu

    Nykyisin työttömänä päätoimisia opintoja harjoittava on voinut saada koulutustukea tai koulutuspäivärahaa opintoihin osallistuessaan. Kahdesta erillisestä etuudesta luovutaan ja jatkossa koulutukseen osallistumisen perusteella etuutta hakevat saavat ansiopäivärahaa, usein edellä kuvatulla tavalla joko muutosturvan ansio-osalla taikka korotetulla ansio-osalla sekä ylläpitokorvauksella nostettuna. Nykyisin työvoimapoliittiseen aikuiskoulutukseen osallistuvan koulutustuki ei ole kestoltaan sidottu ansiopäivärahan enimmäismaksuajan 500 päivään, vaan koulutustukea voi saada merkittävästi pidemmältä ajalta. Jatkossa työtön saisi samansuuruista etuutta ja yhtä pitkän ajan siitä riippumatta, osallistuuko hän työ- ja elinkeinotoimiston hankkimaan koulutukseen vai itse hankkimaansa koulutukseen. Vuonna 2010 tai sen jälkeen alkavan työvoimapoliittisen aikuiskoulutuksen ajalta maksettava tuki lasketaankin jatkossa mukaan työttömyyspäivärahan 500 päivän enimmäisaikaan. Siirtymäsäännös suojaa jo alkaneeseen työvoimapoliittiseen aikuiskoulutukseen osallistuvia jäseniä.

    Omaehtoiseen opiskeluun osallistumisen ehtona olevasta 10 vuoden työhistoriavaatimuksesta luovutaan 1.1.2010 tai sen jälkeen alkavan koulutuksen osalta, ja omaehtoisen opiskelun tukemisessa siirrytään ikärajan noudattamiseen: omaehtoisen opiskelun ajalta voi saada työttömyysetuutta, jos on täyttänyt 25 vuotta. Omaehtoisen opiskelun tulee edelleen olla työ- ja elinkeinotoimisvähimton työllistymistä edistäväksi hyväksymää. Koulutuksia koskevat edellytykset eivät juuri muutu, mutta eräitä korkea-asteen opintoja voidaan jatkossa nykyistä laajemmin katsoa työttömyyskassan maksamaan etuuteen oikeuttaviksi. Näistä muutoksista saa lisätietoa omasta työ- ja elinkeinotoimistosta, joka siis ottaa työttömyyskassaa sitovalla tavalla kantaa siihen, voiko työttömyyskassa maksaa opiskelevalle jäsenelleen etuutta.

    Vuorotteluvapaan jatko

    Vuorotteluvapaajärjestelmä vakinaistetaan vuoden 2010 alusta lukien. Vakinaistaminen toteutetaan niin, että vuonna 2009 tehdyn sopimuksen perusteella vuorottelukorvausta voi saada vain 31.12.2010 saakka. Jos siis vuorotteluvapaa on tarkoitus pitää esimerkiksi lukuvuonna 2010-2011 eikä vain syyslukukaudella 2010, sopimuksen voi tehdä vasta vuoden 2010 puolella.

    Vakinaistaminen ei tuo muutoksia vuorotteluvapaan ja vuorottelukorvauksen suuruuteen ja ehtoihin tai esimerkiksi kestoon lukuun ottamatta sitä, että korotettu ansio-osa ei enää voi tulla vuorottelukorvauksen perusteeksi. Nämä tilanteet ovat olleet erittäin harvinaisia, eikä muutoksen arvioida koskevan Opettajien Työttömyyskassan jäseniä. Sen sijaan vuorotteluvapaan aikainen eläkkeen karttuma alenee nykyisestä 75 prosentista 55 prosenttiin.

    Marjaana Maisonlahti
    lakimies, Opettajien Työttömyyskassa
    (lyhennelmä alkuperäisestä artikkelista)

    Työttömyysturvan termejä suomeksi

    Työssäoloehto = työttömyyspäivärahaoikeuden syntymisen edellytyksenä oleva työskentelyviikkojen vähimmäisvaatimus. Voi kertyä joko yhdenjaksoisesta palvelussuhteesta taikka lyhyistäkin sijaisuuksista. Jotta työ kerryttäisi työssäoloehtoa, työajan täytyy olla laissa tarkemmin määritellyn suuruinen. Opetusalalla eli oppilaitoksessa tehdyssä opetustyössä on poikkeus työaikasääntöön.

    Työssäoloehdon alkuehto = henkilö, joka ei ole saanut työttömyyspäivärahaa 1.1.1997 tai sen jälkeen joutuu täyttämään alkuehdon, joka 31.12.2009 asti on 43 kalenteriviikkoa työtä 24 kuukauden aikana, jatkossa 34 kalenteriviikkoa työtä 28 kuukauden aikana.

    Työssäoloehdon paluuehto/nollausehto = henkilö, joka on saanut työttömyyspäivärahaa 1.1.1997 tai sen jälkeen kerryttää uudella palkkatyöllä uutta työssäoloehtoa, joka on joko paluuehto tai nollausehto. Kun paluu/nollausehto täyttyy, henkilö alkaa saada uutta päivärahaa uuden enimmäisajan 500 päivää perusteella, vaikka aiempi 500 päivää olisi kesken. Samalla asetetaan uusi omavastuuaika ja lasketaan uudelleen työttömyyspäivärahan suuruus uusien palkkojen perusteella.

    Jäsenyysehto = ansiopäivärahaoikeuden syntymisen edellytyksenä oleva työttömyyskassan jäsenyysaikaa koskeva vähimmäisaika. Työssäoloehdon on täytyttävä jäsenyysaikana, jotta ansiopäivärahaa voidaan maksaa. Tämän vuoksi vähimmäisjäsenyysaika (jatkossa 34 viikkoa) ei aina riitä.

    Muutosturva = kokonaisuus toimenpiteitä ja etuuksia, jotka liittyvät työsuhteen päättymiseen joko tuotannollisista ja taloudellisista syistä taikka määräaikaisuuteen, jos määräaikaista työtä on riittävä määrä. Työ- ja elinkeinotoimisto ratkaisee työnhakijan pyynnöstä, onko hän muutosturvan piirissä. Pyydettävä 30 päivän kuluessa työsuhteen päättymisestä.

    Työvoimapoliittinen aikuiskoulutus = työ- ja elinkeinotoimiston hankkimaa koulutusta, johon työnhakijalle voidaan tehdä osoitus. Osoitus ja toisaalta koulutuspaikkaa koskeva tarjous on velvoittava, joten jos tällaisesta koulutuksesta kieltäytyy tai ei sellaiseen hakeudu osoituksen saatuaan, työ- ja elinkeinotoimisto voi asettaa määräajan, jonka ajalta työttömyyskassa ei voi maksaa työttömyysetuutta jäsenelleen.

    Omaehtoinen opiskelu = työttömyysturvalain näkökulmasta sellaista opiskelua, johon työnhakija itse oma-aloitteisesti (esimerkiksi yhteishaussa) hakeutuu ja josta on sovittu yhdessä työ- ja elinkeinotoimiston kanssa. Työ- ja elinkeinotoimisto ei kuitenkaan osoita tällaista koulutusta henkilölle. HUOM! kaikki koulutus, johon on itse hakeuduttu, ei ole tällaista omaehtoista opiskelua. Osa opinnosta voi kokonaan estää työttömyyskassan maksamien etuuksien saamisen. Opiskeluista on tärkeä keskustella työnhakijaksi ilmoittautuessa ja opiskelemaan hakemista suunniteltaessa.