1/10

  • pääsivu
  • sisällys
  • Tuula Hirvonen
    ordförande, Universitetslektorernas förbund

     

    Verksamheten inleds utan avtal

    Vi inleder universitetens vårtermin i en ny situation och med något blandade känslor. På grund av en alltför kort förberedelsetid är många system vid alla universitet ofullbordade när de nu tagits i bruk. Inte ens ett arbetsvillkorsavtal hade man fått till stånd före årsskiftet; underhandlingarna som tog en paus över julhelgerna fortsatte först 13.1. Ett är dock säkert: förändringar är på kommande, och i denna situation behövs stark organisationsverksamhet mer än någonsin.

    Till och med undertecknandet av arbetsavtalen fortsätter ännu i januari. Vi fick också vänta oskäligt länge på de svensk- och engelskspråkiga blanketterna. I ett tvåspråkigt land är det minsta man kan begära att dokumenten utges samtidigt både på svenska och på finska. I en internationell miljö är det också allt viktigare att kunna erbjuda information på engelska.

    Fastän organisationerna och arbetsgivaren hade nått enighet om arbetsavtalsformuläret för dem som skulle övergå från tjänsteförhållande till arbetsförhållande, har processen ingalunda varit smärtfri. Till de nya avtalen har man bifogat klausuler enligt vilka den anställda ska förbinda sig till extra arbete eller arbetsgivaren har möjlighet att ge nya arbetsuppgifter utöver de gamla. Det är inte känt varför arbetsgivaren anser att dessa klausuler är nödvändiga i lärarnas och forskarnas avtal. Vi vet ju att universitetsanställda arbetar mera än avtalet om totalarbetstid förutsätter, och att arbetsuppgifterna definieras i arbetsplanen som man vid behov kan ändra på.

    Avtalen gällande förtroendemän och arbetarskydd har man ännu inte kunnat diskutera på central nivå. Bästa alternativet skulle vara att fortsätta utgående från de avtal som gick ut vid årsskiftet.

    Organisationerna hade som mål att få fram ett nytt avtal före slutet av december, men detta lyckades inte. I september nådde Finlands universitets arbetsgivarförening SYTY och organisationerna enighet om allokering av den tvåprocentspott som hade reserverats för utvecklandet av lönesystemet. I december blev det dock klart att arbetsgivaren behövde mera tid för att utreda hur avtalet skulle tillämpas i praktiken. Med andra ord var arbetsgivaren inte beredd att utbetala den redan överenskomna lönepotten från och med 1.2.2010. Förhandlarna vid huvudavtalsorganisationerna konstaterade att det inte var möjligt att underhandla om ett nytt arbetsvillkorsavtal förrän detta problem hade blivit löst. I samband med förberedandet av universitetslagen lovades det flera gånger att villkoren för anställningsförhållandet skulle tryggas i och med det nya arbetsvillkorsavtalet. Det är föga smickrande för den nya arbetsgivaren att i förhandlingarna omedelbart komma med förslag till svagare villkor i anställningsförhållandena, eller att vilja frångå det som man redan har kommit överens om.

    Det avtalslösa läge som rått sedan början av januari förutsätter att organisationerna höjer sin beredskap på alla plan. Under höstterminen organiserade universitetssektorns strejkkommitté vid FOSU utbildning i universitetsstäderna. För att ge flankstöd till underhandlingarna ska föreningarna se till att den egna organisationsberedskapen omfattar varje enskild medlem. Ifall underhandlingarna sedan faktiskt fortsätter intensivare och leder till verkliga resultat är arbetet inte bortkastat, för på detta sätt har organisationerna uppdaterat sig också för annan verksamhet. Om underhandlingarna däremot börjar kännas sega, behöver förhandlarna hela fältets stöd när de försvarar de universitetsanställdas intressen.

    Tuula Hirvonen
    ordförande, Universitetslektorernas förbund