1/09

  • pääsivu
  • sisällys
  •  
     
     

    Apurahansaajille sosiaaliturva – vihdoin

    Monien vuosien työ apurahansaajien edunvalvonnassa on tuottanut vihdoin tulosta. Tieteentekijöiden liitto on ollut merkittävällä tavalla vaikuttamassa apurahansaajien sosiaaliturvauudistukseen.

    Liitto ajoi aktiivisesti parannuksia myös tutkijoiden työttömyysturvaan. Työttömyysturvalakiin tuli muutoksia 1.1.2009 alkaen osana apurahansaajien sosiaaliturvan parannusta. Työ- ja elinkeinoministeriö on lähettämässä työttömyysturvalain muutoksista ohjeistusta työvoimaviranomaisille. Tähän ohjeistukseen Tieteentekijöiden liitto on myös ollut asiantuntijana merkittävästi vaikuttamassa.

    Apurahansaajien eläkevakuuttaminen toteutetaan vuoden 2009 alusta Maatalousyrittäjien eläkelain mukaisesti. Vakuutusvelvollisuus koskee kaikkia niitä Suomessa asuvia apurahansaajia, jotka ovat saaneet Suomesta myönnetyn työskentelyapurahan vuonna 2009 tai sen jälkeen. Apurahan tulee olla tarkoitettu vähintään neljän kuukauden työskentelyyn Suomessa ja euromäärältään vähintään 1093,49, mikä vastaa vuosiansioina 3 280,47 euroa (vuoden 2009 tasossa). Tietyin edellytyksin vakuuttamisen piiriin kuuluvat myös ulkomailla tapahtuva apurahatyöskentely ja ulkomaalaisen Suomessa tekemä apurahatyö. Vakuutusta voi hakea 1.1.2009 jälkeen. Apurahansaaja huolehtii itse vakuutuksen ottamisesta ja vakuutusmaksujen maksamisesta. Vakuuttaminen on pakollista.

    MELA hoitaa apurahansaajien sosiaaliturvaa eläke-, tapaturma- ja ryhmähenkivakuutuksen osalta. Lakisääteiset vakuutusmaksut ovat noin 14 % työskentelyapurahan määrästä. Lisätietoja: www.mela.fi

    Ennen 1.1.2009 myönnetyt apurahat

    Mikäli vakuuttamisen edellytykset täyttyvät vuoden 2009 tehtävän työn osalta, vakuutukseen voi hakeutua myös ennen lain voimaantuloa myönnetyn apurahan perusteella – velvollisuutta tähän ei kuitenkaan ole. Apurahalla tapahtuvan työskentelyn on jatkuttava vuoden 2009 puolella vähintään neljä kuukautta ja sen perusteella määritetyn työtulon on oltava vähintään 3280,47 euroa.

    Ennen vuotta 2009 myönnettyjen apurahojen osalta vakuutus on tehtävä viimeistään kuuden kuukauden kuluessa lain voimaantulosta tai työskentelyn alkamisesta.

    Työttömyysturvalakiin myös muutoksia

    Työttömyysturvalakiin tuli myös vuoden alusta muutoksia. Muutoksilla on tarkoitus muun muassa helpottaa apurahalla työskennelleiden pääsyä työttömyysturvan piiriin. Apurahalla työskentely ei edelleenkään kerrytä työssäoloehtoa. Eläkevakuuttaminen Maatalousyrittäjien eläkelaitoksessa ei tee apurahansaajista yrittäjiä.

    Lakiin on nyt otettu kirjaus siitä, että henkilöllä on pätevä syy olla poissa työmarkkinoilta apurahakauden johdosta, jolloin apurahalla työskentely pidentää työssäoloehdon tarkastelujaksoa enintään seitsemällä vuodella. Laissa on myös säännös apurahakauden laskemisesta: jos apurahapäätöksestä tai muutoin ei käy ilmi apurahakausi, apurahakauden kesto lasketaan jakamalla työskentelyyn myönnetty apuraha myöntövuoden verottoman apurahan kuukausimäärällä.

    Oman työn päättyminen

    Apurahalla työskentely katsotaan ns. omaksi työksi. Työttömyysturvalain mukaan päätoimisesti omassa työssä työllistyminen katsotaan päättyneeksi työnhakijan esittämän selvityksen perusteella tai jos muuten on ilmeistä, että toimintaa ei enää jatketa.

    Työ- ja elinkeinoministeriö ohjeistaa työvoimaviranomaisia taiteilijoiden ja tieteentekijöiden työttömyysturvan työvoimapoliittisiin edellytyksiin liittyvistä erityiskysymyksistä. Ohjeistuksessa tarkastellaan muun muassa omassa työssä työllistymisen päättymistä. Merkitsevää on työnhakijan oma ilmoitus. Osoitus omassa työssä työllistymisen päättymisestä on muun muassa apurahakauden päättyminen. Tällaisessa tilanteessa työnhakijalle annetaan esteetön työvoimapoliittinen lausunto. Tämä ensimmäinen lausunto annetaan määräaikaisena enintään neljän kuukauden ajaksi. Viimeistään määräajan päätyttyä tilannetta tarkastellaan uudelleen ja selvitetään, työllistyikö henkilö omassa työssään työvoimapoliittisen lausunnon aikana siten, että se muodostaa esteen työttömyysetuuden maksamiselle.

    Työ- ja elinkeinoministeriön ohjeistus löytyy Tieteentekijöiden liiton www-sivuilta, kun se on annettu.

    Eeva Rantala
    toiminnanjohtaja, Tieteentekijöiden liitto